Věnujme se po několika diskuzích tomu, co může nastat.


Co tedy může město s Hotelem Maxičky dělat?
1. prodat
2. provozovat v majetku města
3. nechat osudu
4. vybudovat pouze zázemí pro veřejné koupaliště

Variantu 3 nebudeme ani rozvíjet.
Varianta 4: vybudovat pouze zázemí pro veřejné koupaliště a zbytek ponechat osudu či zbourat? To je zhodnocování majetku? Tak tohle snad ani nemůže být myšleno vážně. Zbývají tedy dvě varianty.

Nejprve se zabývejme variantou 1, které dle veřejných prohlášení Ing. Anděla město dává přednost. Jak lze tedy hotel prodat?

Prodej formou veřejné soutěže. Za odhadní cenu je objekt v tomto stavu zřejmě neprodejný. Prodej majetku města řeší vnitřní předpis „Postupy a zásady realizace odprodeje…"

Cena může být snižována postupně nebo okamžitě uplatněním výjimky. Naskýtají se tedy otázky. Bude vyvolávací cena odhadní nebo hned snížená? Bude odhadní cena reálná?

Bude se cena postupně snižovat dle „Zásad"? Nebude prodej či cena rozporována a prodej se nepotáhne několik let? Domek č. 46 na Maxičkách se prodává téměř rok. Za jak dlouho se tedy podaří prodat hotelový komplex? Po tuto dobu se musí objekt udržovat. Či nechat pustnout? Nebo se perfektním odhadem podaří snížit cenu tak, aby se hned při první snížené nabídce našel kupec?

Prodej v aukci. Cena je jasně určená trhem. Dražbu prý nelze zmanipulovat. Ano, lze celkem jasně vyloučit manipulaci ze strany dražební či aukční kanceláře. Ale jak zabránit domluvě několika zájemců, či jejich uplacení nebo nastrčení?

Na tyto případy již byl a je zákon krátký. Město sice nevydělá, ale někdo určitě. Při prodeji nemovitosti, kde se dá ušetřit pěkných pár milionů, nelze nikdy nic vyloučit. I tento způsob prodeje nemusí být hned úspěšný a může být opakován, čímž opět vzniknou náklady na údržbu.

Prodej přes realitní společnost. To je běh na dlouhou trať, pokud se netrefí „správná" cena a způsob prodeje, který vzbudí nejvíce pochybností. Kromě toho, tento způsob tady už byl a výsledek nulový.

Zůstává tedy otázkou, kdy, komu a za kolik se nakonec hotel prodá. Stejně jako kolik tento prodej bude město nakonec stát.

Dobře, to jsou možnosti prodeje. Prodej byl úspěšný. Co bude dál?

Nový majitel á la pan Horsky. Tuhle variantu snad nemusíme dále rozvíjet, občané města mají tuto kauzu denně na očích.
Podobnou zkušenost mělo i nedaleké město Ústí nad Labem s Větruší. Prodej, vybydlení, devastace a nakonec velké investice města.

Ano, lze namítnout, že jsou to starší kauzy. Ale co osud Dětské ozdravovny v Jetřichovicích, kterou levně koupil p. Krenke celkem nedávno. Nenechme se ukolébat, že co bylo, se nemůže opakovat.

Nový majitel á la Nisa Recycling. Problém s hromadami odpadu z Německa v Dolní Řasnici, které několikrát vzplanuly, si jistě ze zpráv dobře všichni pamatujeme. Hotel je hezky na samotě, vevnitř hezky prostorný, nikdo si ničeho nemusí zvláště v zimě dlouho všimnout. Že na skladování odpadu je malý? Na skladování nebezpečného odpadu v sudech je až moc velký.

Pojistný podvod. Hotel se pojistí a vzhledem ke stavu elektroinstalace, množství dřevěných prvků ve stavbě, mohou zažít hasiči horké chvíle. Peníze jsou vyplaceny a na památku občanům Děčína zůstane hezké spáleniště.

Dobře, ne všichni podnikatelé by nechali objekt zpustnout. Jak tedy může dopadnout hotel, když bude mít majitel zájem, aby sloužil k ubytování lidí?

Ubytování sociálně nepřizpůsobivých. Tento byznys již není tak výhodný jako v minulosti. Přesto je ubytování sociálně slabých lidí dobrým byznysem. Investice nulové, (ani kuchyň není třeba), příjem zajištěný. Štěnice, jako na Starém městě v ubytovně známého podnikatele z kauzy domu v Tržní ulici, zde asi nikomu vadit nebudou. Hluk způsobovaný zde ubytovanými obyvateli také nikomu vadit nebude. Nepořádek v okolí také nebude na očích každý den.

Imigranti. Počet imigrantů stále roste. Stát spouští projekty na jejich ubytování. Investice opět minimální, ale zisk ze státního rozpočtu je stálý a zaručený. JJ, z našich daní se to platí.

V prvním případě bude pláž jednoznačně okupována nepřizpůsobivými nájemníky a bude to horší než ve městě na koupališti. V druhém… nechme se překvapit. Zázemí hotelu pro hosty asi moc využitelné nebude a jak to bude s pláží?

Ale abychom nekřivdili. Jsou i podnikatelé, kteří se zachovají na první pohled seriozně. Zabývejme se dvěma variantami, které se v současné době objevily.

Domov pro seniory. Ušlechtilý cíl. Krásná a chvályhodná věc. Važme si lidí, kteří celý život vytvářeli hodnoty a nyní jsou na zaslouženém odpočinku. Budou zde ale skutečně senioři z DC, když bude objekt v soukromých rukách? Nebo si krásného prostředí budou užívat důchodci z Německa či Dánska? Stejný problém se řešil s bývalým bowlingem v Křešicích. Paní primátorka se zde zachovala velmi rozumně, když Ing. Ryvolovi zamítla i z těchto důvodů projekt PPP. PPP = Public Private Partnership. Soukromník zainvestuje pronajatý veřejný majetek a následně bude od majitele (v tomto případě od města Děčín) dostávat po sjednanou dobu finance, které mu zaplatí náklady a zisk.

Pokud zde ale bude domov pro seniory, zůstane pláž otevřena pro veřejnost? Vzpomínejte čtenáři, jestli znáte nějaký domov pro seniory, kam může veřejnost kdykoli a kamkoli.

Domov pro seniory a školka. Nesmíme zapomenout ani na nápad Ing. Ryvoly, zveřejněný 6. 3. 2015 v týdeníku 5+2. Přijímat z jiných kultur to pozitivní je skutečně dobrý nápad. Úcta mladých Japonců ke starým občanům může být skutečně vzorem pro mnoho států.

Ale. Najde se dost rodičů, kteří budou své dítě do školky vozit autem i několik km? Třeba ano, krásné okolí za to stojí. Hlavně pro sociálně slabší rodiny nebude toto dojíždění finanční problém a školka tak pro ně bude dostupná.

Ale. To nejcennější co máte, vaše dítě, se bude denně několik hodin stýkat s cizím starým člověkem? S člověkem, o kterém vlastně nic nevíte? No, třeba vám to vadit nebude.

Ale. Krásná příroda kolem, tak ať si ji děti užijí, venku pláž, tráva a sluníčko, tak je pusťme ven. Ale co občané? Je možné mít veřejnou pláž v mateřské školce? Nebo do takové školky s veřejnou pláží, z níž kdokoli může nenápadně děti hodiny a hodiny pozorovat, své dítě dáte? Takže základní přání obyvatel Děčína mít krásné přírodní koupání, které stávající nájemce slíbil zachovat, bude poněkud v ohrožení.

A na závěr této varianty. Porodnost opakovaně stoupá a pak zase klesá. Nyní začíná klesat. Osud školek v této situaci všichni dobře známe.

Situace ohledně Maxiček tedy není nijak jednoduchá.
Pronájem Maxiček město dle vyjádření Ing. Anděla nechce.
Peníze na opravy a provozování hotelu město údajně nemá.
Prodejem nelze vyloučit, že město už nikdy náklady s Maxičkami nebude řešit.
Prodejem nelze zajistit, že koupání i hotel zůstanou přístupné občanům Děčína.

Co tedy dál?
Přijďme si poslechnout 17. 12. do KD Střelnice odpovědi na dotazy současného nájemce ohledně nových faktů a dovědět se, jak to je ve skutečnosti. Zároveň se můžete zeptat našich zastupitelů i nájemce na věci, které vás zajímají a na něž třeba marně hledáte odpověď.
Zasedání zastupitelstva začíná v 15.00.
Autor: Mojmír Sklenář