Revitalizace staroměstského sídliště v Děčíně vstoupí do čtvrté etapy. Na sídlišti se objeví nové kamery, lampy pouličního osvětlení, podzemní kontejnery.
Na čtvrtou etapu by podle výzvy zveřejněné na magistrátním webu mělo putovat více než sedmnáct milionů korun, z toho přes 14 milionů korun z Regionálního operačního programu Severozápad, zbývající část peněz zaplatí město ze svého.

„Výzva se týká čtvrté etapy revitalizace sídliště Staré Město. Ta je rozdělena do několika částí, jednou z nich je osazení pěti nových kamer kamerového systému městské policie," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Další částí by měla být kompletní oprava povrchů několika ulic – Březové, Přemyslovy, Jezdecké, Rakovnické nebo Úzké. Kromě toho dojde také na výměnu lamp pouličního osvětlení nebo obnovu dopravního značení. Nový také bude kontejner na separovaný odpad.

„Ten bude v Žerotínově ulici," dodává Lakomá. Podle dotační výzvy musí být všechny projekty dokončené nejpozději na konci listopadu příštího roku.

Staroměstské sídliště prochází již několik let revitalizací. Jedná se totiž o jedno 
z nejstarších sídlišť ve městě, což se na jeho stavu projevilo. Děčínu se podařilo získat na jeho revitalizaci dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad. Oproti jiným dotačním titulům bylo tentokrát podmínkou, aby se do něj zapojili i majitelé nemovitostí. Poskytovatel dotace tak chtěl zabránit tomu, aby byly prostřednictvím města pouze opravené ulice, chodníky či parky, ale sídliště i nadále hyzdily neopravené paneláky staré více než 40 let.

Dosavadní průběh revitalizace ale budil zájem u obyvatel staroměstského sídliště. Jedna z etap se totiž oproti předpokladům protáhla o přibližně tři čtvrtě roku, za což město udělilo stavební firmě téměř dvoumilionovou pokutu. Celou zimu tak připomínalo sídliště doby svého vzniku. Lidé museli chodit po roz-kopaných ulicích, byly problémy s parkováním, odkloněna byla také na řadu měsíců autobusová doprava. Bezproblémové nebylo ani budování například přechodů.