Ostrými slovy na Facebooku si ale starosta pořádně zavařil. Příznivci těchto uskupení se do něj totiž na sociálních sítí ostře pustili. Začali ho urážet; někteří ho dokonce posílají na šibenici.

Posuďte sami:
„Takový starosta patří na šibenici!!!"
„Jsi stejný hajzl jako tvůj kámoš Hausenblas." (Martin Hausenblas je bývalý náměstek primátora Ústí nad Labem – pozn.redakce)
„To ty sám jsi fašoun a ještě křížený s bolševickou sviní!!!"

Blok proti islámu také vyzval starostu, aby se za svá vyjádření omluvil. Pokud tak neučiní, chtějí na něj podat trestní oznámení.

„Rozhodně se nemám zač omlouvat. Je pravda, že se jednalo o poněkud vyostřený 
a zjednodušující argumentační pojem. Ale jsem přesvědčen o podobnosti toho, co se dělo ve 30. letech a tím, co hlásá Blok proti islámu. Upřímně se na případný soudní spor těším, může to být poměrně zásadní věc. Co se týče výroků 
z poslední doby na mou adresu, především výhrůžek násilím, nevylučuji, že je budu řešit právní cestou," říká Filip Ušák.

Filip Ušák, starosta Benešova nad Ploučnicí.„Pan starosta, který se netají svými sympatiemi k muslimům otevřeně nazývá Debatu Úsvitu s BPI a BPI Ústeckého kraje sletem fašistů. Také jsme v jeho článku několikrát my samotní nazváni fašisty. Svolává policii, aby se lidé podle jeho slov „cítili ve městě bezpečně". Pan starosta zjevně nemá ponětí ani o aktivitách Úsvitu s BPI, ani BPI spolku, protože ani jedinou
z nich nelze nazvat fašistickou. Naproti tomu vidíme jasné porušování lidských práv na straně jím protěžovaných muslimů," napsala ještě před benešovskou akcí krajská předsedkyně Bloku proti islámu v Ústeckém kraji Iva Procházková s tím, BPI v Ústeckém kraji i Úsvit s BPI se distancují od jakýchkoli projevů propagace ideologií potlačujících lidská práva a svobody.

Ve facebookové diskuzi pak Procházková označila Ušáka za arogantního ichtyla.

Tento týden se navíc v Benešově nad Ploučnicí objevily plakáty s logem Pro!Benešov, za které kandidoval Ušák v posledních komunálních volbách. Na plakátech je mešita a arabský nápis. Blok proti islámu to vydává právě za důkaz toho, že benešovský starosta inklinuje k islámu a k jeho propagaci.

„Jen malá ukázka toho,
s kým máme tu čest – z vývěsky PRO!, jíž je starosta členem. Asi si myslí, že pan chytrý nachytá fašisty na tuhle pitomůsku..... No, zasmějme se. To, že je takový člověk v čele města, je ale spíš k pláči," napsala k fotce plakátu Iva Procházková z Bloku proti islámu.

Proti tomu se ale Ušák velmi důrazně ohradil a považuje to za součást kampaně proti sobě.

„Kandidáti a podporovatelé Bloku proti Islámu šíří po Facebooku tento plakátek, aby mě mohli hromadně odsoudit jako vítače muslimů. Normálním lidem nemusím vysvětlovat, že to je hoax, který fanoušci pana zastupitele Dračky vylepují po celém městě a následně šíří po Facebooku," reagoval na zveřejnění fotky Ušák s tím, že jej podobné postupy uráží.

Celou kauzu rozpoutalo oznámení ve stranických novinách Úsvitu – Národní koalice, že se v benešovském městském kině uskuteční beseda s představiteli hnutí 
a Bloku proti islámu, včetně jeho předsedy Martina Konvičky. Ten je za své dřívější výroky na adresu muslimů obviněn policií.

Na to Ušák tvrdě reagoval.

„Tak fašisté sice na facebooku a ve svých novinách tvrdí, že mají slet v benešovském kině, nicméně fakta jsou taková, že městské kino pronajaté nemají v tento termín, ani v žádný jiný. Sám za sebe dodávám, že dokud budu starostou, udělám vše proto, aby fašisté neměli v našem městě dveře otevřené," napsal starosta na svůj Facebook. Také dodává, že není vítačem uprchlíků, ani neschvaluje politiku německé kancléřky Angely Merkel.

Beseda se nakonec uskutečnila, místo kina ale v soukromém hotelu. Podle benešovského zastupitele Oty Dračky, který za Úsvit bude kandidovat v krajských volbách, šly totiž stranické noviny do tisku dříve, než byl termín potvrzen.

Psali jsme: Do Benešova se chystá Blok proti islámu, městu se to ale nelíbí…ZDE…