Sokolí hnízdo není až na samém vrcholu 180 metrů vysokého komína. Vzácní ptáci našli své útočiště ve 120 metrech.

„Na hnízdě jsou tři mláďata sokola, která jsme minulý týden již okroužkovali," říká mluvčí správy národního parku Tomáš Salov. Zda se jedná o ten samý hnízdící pár jako loni, ale není možné s jistotou říci. Ani loňský, ani letošní pár totiž okroužkovaný nebyl. Pokud by se do hnízda vrátil některý z loňských sokolů, byl by to spíše samec.

„Samce jsem ještě neviděl, ale je velmi pravděpodobné, že to bude ten samý jako loni. Ten totiž zůstává ve svém hnízdišti, kdežto samice se mohou přesouvat na velké vzdálenosti, řádově i stovek kilometrů," říká ředitel Správy národního parku České Švýcarsko a ornitolog Pavel Benda.

Přestože jsou pro sokoly přirozeným domovem například skály Českého Švýcarska, jehož erbovním ptákem sokol je, v posledních letech velmi často hnízdí i ve městech, například na vysokých komínech jako je ten teplárenské společnosti Termo.

„Hnízdění sokola je doložené i v Praze. Město jim připomíná skalní věže, takže se tomu nebrání. Naopak, města jsou plná holubů, takže mají prostřený stůl. Velmi často si najdou místo pro hnízdění na elektrárenských komínech nebo kostelních věžích," popisuje život sokolů ve městech Pavel Benda.

Vypouštění lososů do říčky Kamenice.
Do říčky Kamenice vyplulo třicet sedm tisíc kusů lososů

Po vyletění hnízda zamíří mladí sokolové i jejich rodiče zpět do krajiny.

„Je potřeba ale říct, že u mláďat jsou vysoké ztráty. Čeká na ně totiž spousta nástrah. Ať přírodních, kdy se mohou stát obětí výra nebo jestřába, ale i civilizačních jako je elektrické vedení, nárazy do skel. Může je někdo odchytit," říká Pavel Benda.

V posledních letech hnízdí v Českém Švýcarsku deset až dvanáct párů a podle Pavla Bendy je kapacita regionu prakticky naplněná. Stejně jako loni mohou lidé sledovat život v sokolím hnízdě pomocí online přenosu na internetu.

„V České republice se i díky naší pomoci podařilo vůbec poprvé umístit kameru pro on-line sledování sokola stěhovavého přímo do jeho budky. Jsme nadšeni, že se náš sokolí pár vrátil a také letos vyvedl tři mláďata," uvedl předseda představenstva Terma Libor Štěpán. Přenos běží na serveru youtube, kam stačí do vyhledávání zadat Sokolí hnízdo Děčín. Video běží také na stránkách Terma www.ted.mvv.cz.

Zdroj: Youtube

Sokoli ale nehnízdí jen na děčínském komíně. Každoročně vyvádějí mláďata také na elektrárenském komíně v Tušimicích na Chomutovsku nebo na komíně teplárny v Trmicích na Ústecku.

Tam se letos již také podařilo odchovat mláďata sokola. „Obě mláďata jsou již plně vzrostlá a bez problému létající. Jedno mi uletělo na ochoz vedlejšího komína, aniž bych ho stačil vyfotit. Druhé následovalo hned po něm, to jsem alespoň stihl vyfotit. Jsou to dvě velmi časná mláďata, takže můj úmysl je okroužkovat, nevyšel," říká ornitolog Václav Beran.

Sokol stěhovavý je symbolem ochrany přírody Českého Švýcarska. Tento druh vyhubený plošným používáním pesticidu DDT v zemědělství až do osmdesátých let se do pískovcové oblasti vrátil díky úspěšné reintrodukci počátkem 90. let. Od té doby se i díky přísné ochraně populace sokolů v České republice rozšířila až na 70 hnízdících párů. Těžiště této populace se přitom nachází právě v Českém Švýcarsku, odkud z hnízd každoročně vylétnou zhruba dvě desítky mláďat.

Děčín – Další případ týrání zvířat v tomto roce řeší děčínský útulek. Ten se ujal smečky psů z takzvané množírny. Psi žili zavření v klecích ve vlastních výkalech a jsou zanedbaní.„Mají hnisavé záněty v očích, uších, kožní problémy, chybí jim zoubky, mají
Zanedbaní psi žili v klecích ve vlastních výkalech. Už jsou v péči útulku