Děčín – Rušno bylo v neděli v podvečer na Kamenické ulici v Děčíně. Skupina podnapilých skinheadů z Děčína hlasitě nadávala místním Romům.

Skinheadi se nejprve opili v jedné nedaleké restauraci. Poté, posilněni alkoholem, přešli k jednomu z domů, kde žijí převážně Romové.

Zasahovala státní 
i městská policie

„V 18:45 hodin nám oznámil občan, že na Kamenické ulici u nich před domem je asi padesát skinheadů, kteří vykřikují různá hesla a výzvy a oni se jich bojí. Na místo byly okamžitě vyslány tři hlídky strážníků, které po příjezdu spatřily na chodníku před domem patnáct až dvacet osob," popsal situaci ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Dodal, že strážníci služebními vozy okamžitě najeli na chodník – tím přítomné osoby vytlačili z bezprostřední blízkosti domu.

„Slyšela jsem je křičet už z dálky, a najednou se sjelo hodně policejních aut. Co křičeli, ale nevím nebylo jim moc rozumět," řekla paní Eva z Děčína, která v místě konfliktu venčila psa.

Na místo kromě strážníků dorazilo i více než pět aut státní policie a společně se strážníky celé místo zabezpečili.

„Situaci momentálně vyhodnocujeme a zjišťujeme, zda nebyl spáchán nějaký přestupek nebo trestný čin," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Opilci se postupně rozešli, někteří se vrátili zpět do restaurace. Dorazila dokonce policejní pořádková jednotka, ta ale na místě nezasahovala, nebyl už důvod.

Romové hledali 
své protivníky

Slovní přestřelka dvou znepřátelených táborů měla dohru ještě o několik hodin později. To se totiž několik Romů vydalo ve dvou autech a údajně ozbrojených baseballovými pálkami hledat na Staré Město účastníky slovní potyčky ze strany skinheadů.

„Na Staré Město nás zavolal jeden z místních obyvatel. Po příjezdu je hlídka městské policie vyzvala, aby místo opustili. Bez větších problémů poslechli a lokalitu opustili," dodal Horák.