Kauza odstartovala na zastupitelstvu minulý měsíc.

„On tady dneska není pan Lešanovský. Ale co já mám zprávy, tak na gymplu je to jeden feťák za druhým," prohlásila Pavla Vacková v částí diskuzního příspěvku, který se týkal financování sportu v Děčíně.

Pavla Vacková, která se v současné době zpovídá před soudem z pomluvy děčínského hokejového klubu, ale se svým obviněním narazila. Ještě na tom samém jednání zastupitelstva po ni požadoval omluvu zastupitel Vladislav Raška, jehož manželka na gymnáziu učí.

Ilustrační foto
Za pomluvy hrozí Pavle Vackové vězení

Tento týden se pak s požadavkem na omluvu přidal i ředitel školy. A nejen on – slova o fetování naštvala i studenty a předsedu studentské rady Kristiána Zemana.

„Z minulého jednání zastupitelstva jsem byl omluven, protože jsem s ostatními řediteli neměl nic jiného na práci, než řešit, jak je to na gymnáziích jeden feťák za druhým. A to především v Děčíně. Ta situace je dána zřejmě tím, jak se nám podroušení žáci plouží v době vyučování po chodbách, tak nejenom vyučující, ale i vedení školy může dovolit vystupování žáků tímto způsobem. Já jsem za to zodpovědný v plné míře. Pochopitelně to posvěcuji a chovám se úplně stejně," reagoval ironicky na obvinění Pavly Vackové Václav Lešanovský s tím, že jedovaté slině se nelze bránit. Zároveň zatím neuvažuje o tom, že by se bránil jménem školy právní cestou. Na omluvě ale bude trvat.

Omluvu chtějí i studenti

Na té trvají také studenti, za které na zastupitelstvu vystoupil předseda studentské rady Kristián Zeman.

„Vážená paní Vacková, vybrala jste si tu nejhorší školu pro vaše lživé a pomlouvačné urážení. Gymnázium Děčín není vašim dobrým cílem. Sportovní aktivita je zde hojně podporována a už vůbec nemluvím o výsledcích přijímacích řízení našich studentů," hájil svou školu Kristián Zeman.

„Nazýváte se 28. děčínským zastupitelem a tvrdíte, že hájíte zájmy obyvatel Děčína. Mohu vás upozornit, že pro všechny děčínské studenty jste nikdy nebyla, nejste a nikdy nebudete zastupitelem. Stačí se podívat také na minulé výsledky voleb," dodal Zeman, který Vackovou vyzval, aby se omluvila všem studentům gymnázia.

Ilustrační foto
Soud začal rozplétat, zda byl poškozen Hokejový klub Děčín

Děčínský deník proto oslovil textovou zprávou Pavlu Vackovou, zda se omluví, případně svá tvrzení nějak doloží. Na zprávu ale v pátek nereagovala, místo toho ji vyvěsila na sociální síť facebook.

Kvůli svým výrokům stanula Pavla Vacková kvůli pomluvě před děčínským okresním soudem. Podle policie i žalobce pronášela lživá prohlášení na adresu děčínského hokejového klubu a jeho manažery. Dokonce podala kvůli hospodaření klubu i trestní oznámení, které ale policie odložila. Hokejoví funkcionáři následně podali trestní oznámení pro pomluvu. Trestním příkazem byla odsouzena k podmínečnému trestu, proti kterému si podala odpor. Celý případ tak nyní probíhá před soudem v hlavním líčení včetně výslechu řady svědků.