Povinnost, mít revizi každého kotle, ukládá jejich majitelům již čtyři roky zákon. Za tu dobu ale zákon zapadl. Termín, do kterého si ale lidé musí nechat revizi udělat, se přitom blíží. Hotovou ji musí mít nejpozději do konce letošního roku.

„Nějakou dobu se nedělo vůbec nic. Ale poslední dobou se lidé začínají poměrně hodně objednávat. Lidé však mnohdy nevědí, proč něco takového mají dělat," potvrzuje technik Jan Bajak z Malé Veleně.

Kontroly mají zabránit nekvalitnímu spalování uhlí nebo dřeva, za které by mohl špatný technický stav kotle.

Revizí musí projít každý kotel, který ohřívá vodu pro ústřední topení.

„Musím překontrolovat například spalovací komoru, izolaci nebo řídící jednotku. Dohromady to zabere kolem hodiny, k tomu je potřeba počítat ještě čas na cestu ke klientovi," vypočítává Bajak. Následně pak vystaví protokol o kontrole. Jedna taková kontrola kotle vyjde přibližně na tisícovku.

Podle Bajaka ale velké množství majitelů nejspíše ani technika nepovolá a bude doufat, že kontrola nedorazí.

„Máme nový automatický kotel, kam stačí přiložit jednou týdně. Revizi zatím ještě nemáme a ani o ní neuvažujeme," říká majitel domu v jedné z děčínských okrajových částí.

Velkou komplikací pro majitele kotle je to, že technik může provádět kontroly pouze u kotlů, na které má licence. A za ty musí výrobcům zaplatit.

„To mi přijde jako nesmyslné. U aut vám také udělají STK na jakoukoliv značku. Stejné by to mohlo být u kotlů, ty se také prakticky neliší," vysvětluje Jan Bajak.

Samotný výsledek revize ale není pro majitele rozhodující, může jej totiž používat i v případě, kdy technik najde nějaké problémy. Podstatné je, aby úředníkům při kontrole předložil protokol.

Hromadných kontrol úředníků se ale lidé v nejbližší době nemusí bát. Úřady na ně totiž nemají dostatek lidí.

„S hromadnými kontrolami nepočítáme. Zaměříme se ale na lokality, odkud jsou pravidelně stížnosti na kouř z okolních domů a tam budeme provádět namátkové kontroly," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Dalším případem, kdy kontrola dorazí, je udání některého ze sousedů. Úředníci navíc získali možnost jít se přesvědčit přímo ke kotli, jímž daný člověk topí. Na takovou kontrolu se ale musí předem ohlásit.