Ve větším bezpečí by měli být cyklisté, kteří jedou po cyklostezce z Benešova nad Ploučnicí. V Soutěskách, kde je stezka nedobrovolně vyžene na frekventovanou silnici 2/262, se totiž před několika dny objevily nové značky upravující rychlost.

Nové značky

Zatímco dosud mohli řidiči přes Soutěsky frčet devadesátkou, protože tato část obce, patřící pod Malou Veleň, nebyla nijak označena, teď je všechno jinak. V místě, kde se na silnici napojuje cyklostezka, je z obou směrů značka snižující rychlost na sedmdesátku.

To ale není všechno. Po několika desítkách metrů je pak označena obec, což znamená, že tady řidiči mohou jet maximálně padesátkou. Poté na ně čeká další značka, povolující maximální rychlost sedmdesát kilometrů v hodině.

Značky mají jasný cíl: Více ochránit cyklisty. Zda splní svůj účel, to ale není jasné.

„Řidiči jsou známé úseky  zvyklí jezdit podle svého zvyku. Je předpoklad, že určenou rychlost nebudou dodržovat," varuje severočeský dopravní odborník Jan Pechout. Značky na tomto místě ale  vítá.

„Bylo by také dobré, aby na to, že budou vjíždět na silnici, byli upozorněni také sami cyklisté," dodává Pechout.

Podle něj existuje na tomto místě ještě jedno riziko. Když totiž cyklisté přijíždějí směrem od Benešova, čeká je po napojení na hlavní silnici prudší stoupání. Řada dětí tu bude kola nepochybně tlačit.

„Lidé často nevědí, že pokud tlačí kolo, musí být na pravé straně silnice – ne na levé, jako chodci," varuje Pechout.

Problémy

Na to, že je tento úsek cyklo-
stezky nebezpečný, upozornil Děčínský deník v říjnu.

V čem je problém?

„Jeden z majitelů pozemků nesouhlasil s výstavbou cyklostezky na svém pozemku, 
a proto vede část trasy po silnici," uvedl tehdy pro Děčínský deník mluvčí Ústeckého kraje Zdeněk Rytíř.

Podle něj měl majitel pozemku takové požadavky, které nemohl Ústecký kraj jako investor cyklostezky přijmout.

„Kraj řešil výkup pozemků prostřednictvím externího dodavatele. Podrobnosti k tomuto obchodnímu případu nelze v tuto chvíli sdělit," dodal Rytíř.

To, že cyklostezka řidiče vyvede na rušnou silnici, kde jde, zejména v úseku kolem skály, kudy musí cyklisté projet, doslova o zdraví, bylo podle mluvčího v plánu už od začátku.

Nehoda

Nebezpečný úsek na cyklo-
stezce si již bohužel připsal jednu těžkou dopravní nehodu, kdy tu cyklistu srazilo auto. Nehoda se tady stala na konci října – osmadvacetiletý cyklista utrpěl těžké zranění
a musel být vrtulníkem dopraven do ústecké Masarykovy nemocnice. Posádka auta vyvázla bez zranění.