Meteorologové tak přepisovali tabulku teplotních rekordů po více než dvaceti letech. Doposud naměřili nejnižší teplotu 6. února 1991.
„Tehdy bylo -20,1 stupně. Ale k únorovému minimu má ještě i pondělní teplota poměrně dost daleko. V roce 1956 spadla 9. února rtuť teploměru až na minus 29,5 stupně, což je doposud minimum naměřené ve Varnsdorfu,“ říká Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Kromě Varnsdorfu padly teplotní rekordy na dalších více než devadesáti místech republiky, na šumavské Kvildě se přiblížila teplota téměř na dotek čtyřicítce pod nulou. Přesto jsou někteří meteorologové při stanovování rekordních hodnot více než opatrní.

„Některé stanice totiž nefungují dostatečně dlouho na to, aby bylo možné získat nějaká relevantní data. A tak se může stát, že jsou rekordy vlastně každý rok,“ vysvětluje Martin Novák.

93 - Tolik teplotních rekordů padlo v Česku v noci z neděle na pondělí. Celkem měřili meteorologové teploty na 178 stanicích. Šlo o nejchladnější noc letošního roku. Mrazy mají vydržet až do 20. února, tedy déle, než se čekalo.

To by ale neměl být případ varnsdorfské měřicí stanice, která sleduje počasí den za dnem již téměř šedesát let. Poprvé zde začali meteorologové zaznamenávat data v roce 1954. Od té doby mají nepřetržitou řadu údajů.

Také na ostatních místech okresu klesly teploty hluboko pod bod mrazu. Podle údajů z automatických stanic měřících znečištění ovzduší, které měří teplotu vzduchu jako doplňkovou a neověřenou hodnotu, bylo například na Valdeku mezi Rumburkem a Šluknovem – 21, v Děčíně klesla teplota mírně pod 17 stupňů pod nulou a měřicí stanice na Sněžníku naměřila minus 20 stupňů Celsia.

A výrazného oteplení se jen tak nedočkáme. Podle původních dlouhodobých předpovědí se mělo začít výrazněji oteplovat již v polovině února, podle nejnovějších údajů si na větší teplo budeme muset počkat ještě další týden.

„V příštích dvou dnech by minimální teploty již tak nízko být neměly. Ale v noci ze čtvrtka na pátek by se mělo opět výrazně ochladit. Dlouhodobější výhled záleží na množství oblačnosti, která výrazně ovlivňuje teplotu,“ nastínil vývoj příštích dní Martin Novák.

Hluboké mrazy zaměstnaly také během víkendu zdravotníky v Rumburku.

„Museli jsme hospitalizovat jednoho podchlazeného člověka s omrzlinami horních končetin. Pravděpodobně po požití alkoholu,“ řekl v pondělí ředitel nemocnice Darek Šváb.

Naopak v nemocnici v Děčíně během víkendu žádné omrzliny ošetřovat nemuseli.

„Žádné z oddělení děčínské nemocnice ani příjmové ambulance žádného takového pacienta nepřijaly. Byli jsme ale požádání o sociální hospitalizaci matky s dětmi ve věku čtyři a deset let,“ uvedl mluvčí provozovatele děčínské nemocnice Krajské zdravotní Jiří Vondra.
Přestože řada z nich končí v nemocnicích kvůli podchlazením a omrzlinám, je prakticky nemožné přesvědčit bezdomovce, aby se alespoň na noc schovali v noclehárnách nebo azylových domech.

„Z neděle na pondělí u nás spali v noclehárně čtyři lidé. Přitom jsme běžnou kapacitu osmi lůžek kvůli teplotám ještě o jedno lůžko zvýšili. Navíc je v současné době přespání v noclehárně zdarma,“ říká Lenka Plicková z děčínského Centra sociálních služeb. Běžně zde klienti platí za každou noc padesátikorunu.

Sociální pracovníci o ubytování zdarma informovali také policisty, aby tuto informaci mezi bezdomovci při své práci šířili.
„Dokonce nám již jednoho přivezli,“ dodala Plicková.

Pro řadu bezdomovců může být nepřekonatelnou podmínkou pro přespání v noclehárně nepití alkoholu. Při přijetí totiž mohou mít nejvýše 0,3 promile alkoholu v krvi.