Mladík se mimo jiné snaží přispět k prosazení návrhu, aby obchodní řetězce měly povinnost výrazně zlevnit potraviny s procházejícím datem spotřeby nebo je darovat potravinovým bankám, které jídlo a nápoje distribuují potřebným. Kromě toho založil projekt Veřejné lednice v Praze. A nejen tam.

„Napadlo mě rozeběhnout projekt sdílení jídla a veřejných lednic v dalších lokalitách v Česku i celé Evropě," vysvětluje Pavel Vodička s tím, že je nezbytné upozornit na celosvětový problém plýtvání potravinami.

Veřejné lednice umožňují lidem darovat jídlo, které by jinak vyhodili. Jednou z forem řešení je také instalace kontejnerů a nádob určených pouze na vyřazené, prošlé nebo přebytečné potraviny.

„Potraviny často končí v koších, přestože jsou ještě poživatelné," dodává mladík, který nyní přirozeně propojil dvě aktivity – projekt Veřejné lednice v Praze a běhání na delších tratích.

Motorkáři z několika evropských zemí projeli Děčínem.
FOTO, VIDEO: Děčínem projelo přes sto motorkářů, mezi nimi i Noční vlci

Trasu má Pavel Vodička předem naplánovanou. Snaží se využít především cyklostezky. Ze severu Čech vyrazil na konci dubna a zatím doběhl do Prahy.

„V Praze teď trochu regeneruji, protože je to poměrně namáhavé, obzvlášť když za sebou táhnu pětatřicetikilový vozík," řekl Děčínskému deníku Pavel Vodička s tím, že chce ještě tento týden doběhnout do Plzně – poté se vydá na jih. Zastavit by se měl například v Jihlavě, Českých Budějovicích či v Brně.

Pavel Vodička svůj běh ale neukončí na českých hranicích. Pokračovat chce dále do Bratislavy, Vídně a také až do Budapešti.

Většinu času na cestě tráví Pavel Vodička sám se svým pojízdným vozíkem, kde veze zavazadla. „Někdy se ke mně připojí pár běžců, ale spíš na kratší vzdálenosti," vypráví běžec, který má den co den v nohách dvacet až pětatřicet kilometrů.

Pavel Vodička dospěl k momentu, kdy je potřeba podniknout výpravu pro ujasnění některých věcí.Zdroj: archiv Pavla Vodičky

Cestou chce oslovit místní samosprávy nebo charitativní organizace, se kterými chce pomoci snížit plýtvání jídlem. Ročně totiž podle statistik vyhodí každý obyvatel České republiky do popelnice 80 kilogramů potravin. Domácnosti vyhodí podle statistik až třetinu jídla, které nakoupí. Před třemi lety byla Česká republika vyhodnocena jako největší plýtvač potravinami v Evropě. A to i přesto, že až 15 procent obyvatel Česka žije na hranici chudoby.

Na svou přibližně dvouměsíční cestu si nemusel Pavel Vodička brát dovolenou, pouze přerušil své podnikání. Nechtělo se mu totiž platit poměrně vysoké odvody v době, kdy fakticky podnikat nebude.

Pavel Vodička se kromě boje proti plýtvání s jídlem dlouhodobě angažuje také v boji za vybudování stanice zdravotnické záchranné služby ve Varnsdorfu. Do největšího města Šluknovského výběžku jezdí sanitky z nedalekého Rumburka, kde je i nemocnice, do které pacienty v případě potřeby vozí. Podle Vodičky by mohlo i několik minut rozdílu do příjezdu sanitky zachraňovat životy.

Zatím ale neuspěl. Podle krajského úřadu, který je zřizovatelem zdravotnické záchranné služby, by totiž zřízení nového stanoviště bylo zbytečné. Hejtmanství to dokládá statistikami rychlosti zásahu.

Miroslav Červenka trpí rakovinou a pojišťovna mu nechce biologickou léčbu proplácet
Náklady na léčbu rakoviny dál rostou