„Celá řada jeho názorů je mimo realitu," říká děčínský poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Naráží tak mimo jiné na případ romské třídy 
prvňáčků v Krásné Lípě. Na místní základní škole totiž rozdělili prvňáčky podle dovedností – v té slabší třídě skončily převážně romské děti. To se ministrovi nelíbilo.

„Do Krásné Lípy jsem se jel osobně podívat, s paní ředitelkou jsem mluvil. V první třídě tu mají devatenáct romských prvňáčků, kteří často ani neumí držet tužku," popisuje Foldyna s tím, že i proto severočeské ČSSD navrhl, aby ředitelku krásnolipské základní školy podpořilo.

„Bylo to jednohlasně schváleno. ČSSD stojí za řediteli škol jak v Krásné Lípě, tak i v Duchcově," dodává Foldyna, který rozdělení dětí v první třídě nepovažuje za žádnou chybu či rasismus. Kromě toho se mu také nelíbí kritika ředitelů 
a učitelů těchto škol.

„Můžeme být vděční za to, že tady na severu vůbec nějací učitelé učí," uzavírá Foldyna.

Ministr Jiří Dienstbier měl původně přijet právě do Krásné Lípy.

„Nemám žádnou zprávu, že by k nám jel," řekl v úterý dopoledne krásnolipský starosta Jan Kolář. „Ano, původně to vypadalo, že k nám dorazí, ale pak volali z jeho ministerstva a ptali se, zda je nutné, aby sem jezdil," popisuje s tím, že místo ministra dostala místní základní škola jinou návštěvu: školní inspekci.

„Jsem zvědavý, jaká bude jejich zpráva. Přijelo sem na kontrolu šest lidí," dodává Kolář, jehož Foldynova podpora potěšila.

V Krásné Lípě mají v současné době asi 3 700 obyvatel, 
z toho je 400 Romů. Řada místních obyvatel ale nechce, aby jejich děti chodily s Romy do třídy a vozí je raději na základní školy do jiných měst.

V Rumburku bude ministr jednat se starostou města Jaroslavem Sykáčkem o další možné podpoře města při řešení problematiky sociálního vyloučení. Město nyní spolupracuje třetím rokem s Agenturou pro sociální začleňování a zvažuje, zda vstoupí do Koordinovaného přístupu v sociálně vyloučených lokalitách.

"Mohlo by tak čerpat prostředky na projekty podporující sociální začleňování ze tří operačních programů evropských fondů.
Po jednání se starostou navštíví ministr Dienstbier prostory, kde sídlí občanské sdružení Cedr. To dlouhodobě poskytuje v Rumburku i okolí řadu potřebných sociálních služeb," uvedl Adam Zvonař z ministerstva.