Šíření sinic a řas brání noční chlad. Platí, že sprchovat se měli lidé po koupání v Nechranické přehradě na Chomutovsku, jezeře Chmelař na Ústecku a Chabařovicích nedaleko Ústí nad Labem.

V Nechranické přehradě se kvalita vody postupně zhoršuje už od července. Stávající hodnoty by podle hygieniků už mohly vést ke zdravotním problémům.

„U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat," informují hygienici.

Obdobné je to i na přírodním koupališti v Chabařovicích. Sinice hygienici odhalili také v jezeře Chmelař na Litoměřicku, kde jde jsou překročeny limity prvního stupně jejich výskytu. Voda v jezeře navíc takzvaně kvete. Sinice a chlorofyl se vyskytují i v zatopené jámě ve Varvažově, kde jde o téměř každoroční jev.

Ve všech ostatních plochách a v přírodních koupalištích je voda nadále kvalitní. Od začátku sezóny neměli potíže s kvalitou vody v nádržích v Mikulášovicích nebo Velkém Šenově na Děčínsku, v Prunéřově a Vysoké Peci na Chomutovsku nebo v ojedinělém Kamencovém jezeře. Velmi kvalitní voda je už tradičně v Barboře na Teplicku, její průhlednost dosahuje asi čtyř metrů.

Hygienici letos měří kvalitu vody v kraji na 18 vodních plochách a přírodních koupalištích.

Aktuální informace o průhlednosti vody a výskytu sinic mohou lidé zjistit na stránkách krajské hygienické stanice. K dispozici mají uživatelé také mobilní aplikaci.