VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Michal s Adélou vybudovali kvalitní českou kavárnu

Děčín – Rozhovor s Michalem Havlem, spolumajitelem kavárny Hajja Caffé v děčínském Centru Pivovar.

14.6.2015 13
SDÍLEJ:

MAJITELÉ Hajja Caffé v Centru Pivovar v Děčíně Michal a Adéla.Foto: Archiv

Pokud jste již zavítali do nákupního Centra Pivovar v Děčíně, určitě jste si všimli moderní, vkusně zařízené kavárny Hajja Caffé.

Michale, jak jste se dostal k provozování kavárny v Centru Pivovar?
Já i moje přítelkyně jsme často navštěvovali kavárny 
a pravidelně se nám stávalo, že řada věcí v jednotlivých podnicích nebyla v pořádku. Počínaje personálem užívajícím neexistující výrazy typu piccolo (piccolo znamená malý), presso (žádný takový typ kávy nebo její přípravy rovněž v kavárenském světě neexistuje) nebo například latte, nebo ještě hůře "latéčko" (slovo latte znamená mléko). Jestliže si v Itálii objednáte latte, dostanete na stůl sklenici s mlékem.

Dalším problémem bývá špatná kvalita kávy a její přípravy. Kolikrát se nám stalo, že po vypití kávy v kavárně nám bylo nevolno, bolel nás žaludek nebo hlava. To jsou důsledky nesprávně připravené kávy.

Proto jsme se rozhodli, že něco zkusíme změnit, že zkusíme změnit nahlížení na kavárny a že se pokusíme všem dokázat, že i česká kavárna pod vedením Čechů může být velice kvalitní.

Proč jste si vybrali právě Děčín?
Tuto otázku slýcháváme často s dodatky, že bychom měli být ve větším městě, třeba v Praze a že to tu nikdo nedocení… Můj názor je ten, že jsme do tohoto města přinesli něco, co tu není a cílem bylo vytvořit koncept založený na poctivosti, profesionalitě a kvalitě, který bude poté snadné přenést i do jiného města. Město Děčín si takovouto kavárnu zaslouží.
Hajja Caffé není pro nás jen kavárna, znamená to pro nás 
i způsob života. Myšlenka Hajja Caffé je o přístupu, je
o poctivosti a vlastní cestě. Hajja Caffé je káva pro každého a vždy něco navíc. Vždyť
i samotné logo, na kterém je vyobrazen panáček s kávovým zrnkem na zádech v kruhu, který je tvořen „sescanováním" cremy (pěna na povrchu kávy) z povrchu kávového hrnku je plné emocí 
a našich myšlenek.

Vše, co v naší kavárně uvidíte, je naše. Nic jsme od nikoho nepřevzali a vše jsme vymysleli sami. Jednoduše se zamilovaný pár sešel a začal usilovně pracovat na něčem společném, co oba milují.

Nedávno jste oslavili jeden rok provozu. Jak jste spokojení?
Oslava prvního roku působení byla jednoduše skvělá. Přišlo neskutečně moc lidí 
a myslím, že jsme tento den ustáli výborně. Jelikož sami 
v kavárně pracujeme a utváříme tak její další formu, tak si za tímto účelem školíme
i personál, a ten je pak jedinečným doplňkem v celém našem snažení.

Myslím, že Hajja Caffé skvěle zapadá do konceptu Centra Pivovar, stáváme se synonymem Centra, což byl jeden z našich cílů.

Kolik k vám denně přijde lidí 
a co si nejčastěji dávají?
Kavárna denně obslouží 
v průměru 300 zákazníků. Samozřejmě, že naše káva, jejíž složení je naším tajemstvím, je v konečném součtu nejoblíbenějším nápojem, ale pozadu nezůstávají ani naše domácí vyhlášené vafle, naše fresh domácí limonády a například i skvělé francouzské čaje. Děčíňáci ale milují sladké, takže i naše dorty a koktejly nejsou pozadu. 
V poslední době rozšiřujeme 
i nabídku vín.

Čím se, podle vás, ještě lišíte od ostatních kaváren?
Jde nám hlavně o to, aby zákazník skutečně dostal to, za co si zaplatí a ještě vždy něco navíc. Naším mottem je: „Nedávej nikomu nic na stůl, co ty sám bys nesnědl nebo nevypil". Od toho se odráží vše. Velice nám záleží na kvalitě servisu. Vše má u nás své místo: šálek, talířek, cukry jsou vždy položeny na stejném místě. Káva musí být vždy perfektně připravena, naše baristky jsou velmi kvalitně vyškoleny a pravidelně se podrobují znalostnímu testování a i já je často zkouším přímo za barem při provozu, což je moje oblíbená činnost. Sami si je také zaškolujeme 
a učíme. Je velice důležité, aby pochopily, že to, co nesou zákazníkovi na stůl, je odraz Hajja Caffé a musí to být vždy to nejlepší, co jsme schopni poskytnout. Veliké nároky klademe na hygienu.

Jsme česká kavárna, ne franšíza. Do své práce dáváme srdce a žene nás to stále kupředu. Tento motivační prvek pak předáváme i svým zaměstnancům, které si pečlivě vybíráme, a možná i toto ztotožnění s myšlenkou Hajja Caffé je právě to, co nás odlišuje.

Jaké služby zákazníkům v Děčíně nabízíte?
Každý měsíc u nás můžou zákazníci ochutnat jinou prémiovou kávu. Jedná se 
o nejlepší kávy světa. Dokonce jsme tu před pár měsíci měli i kávu Kopi Luwak (cibetková káva), což je nejslavnější káva světa. Kilo této kávy je možné koupit na běžném trhu se spodní hranicí 
15 tisíc korun. Našim zákazníkům zaručujeme pravost kávy a samozřejmě i její čerstvost. Další nabídkou pro naše zákazníky je i to, že kávu, kterou zde pijí, si mohou koupit i domů. Tuto službu využívá stále více a více zákazníků. Dále zde nabízíme 
i další produkty, které si zákazník může koupit domů – jsou mezi nimi i čaje, příslušenství ke kávě, mlýnky 
a mnoho dalšího. Naše služby se budou dál rozšiřovat.

Jaká káva z vaší nabídky je podle vás nejzajímavější?
Nejzajímavější je skvělý termín, protože nejzajímavější neznamená nejlepší. Co se týká naší nabídky, tak velice zajímavou a oblíbenou kávou je arabská káva, která v sobě snoubí chutě orientálního koření a naší skvělé kávy, která je složena z třech druhů stoprocentní kávy typu arabica. V naší nabídce je velké množství kávy a různých jejích příprav, které stojí za ochutnání. Oblíbená je káva s příchutěmi a se zmrzlinou 
– to je obzvláště skvělá kombinace.

Za dobu působení v Děčíně jsme měli možnost ochutnat cca osm druhů světové kávy. Největší ohlasy měla káva z Panamy, tedy z pomezí Jižní a Střední Ameriky. Kvalitní káva se také pěstuje v Africe, která je jejím původcem. Zde jsme ochutnali například kávu z Tanzánie, Keni, Etiopie. Tato káva je zemitější, náročnější chuti.

Jací jsou Češi pijáci kávy?
Káva je druhý největší business na světě a očekává se, že v budoucnu předčí
i obchod s ropou. Z historie víme, že pití kávy bylo dříve výsadou bohatých a mocných, ale po druhé světové válce se káva dostala i mezi běžné lidi. V naší republice jsme trochu zkažení termíny označování jednotlivých kávových nápojů. Toto je zde velký problém, za to ale nemohou uživatelé kávy, ale zejména nezkušený personál v kavárnách, který jim tyto názvy za roky působení vnutil, a teď je těžké s tím něco udělat. My to však nevzdáváme a své zákazníky vzděláváme. Je to velice příjemné, když k nám chodí zákazníci 
a řeknou nám, že si dají lungo nebo espresso a jak zákazník tak obsluha ví, co ten druhý chce a to také dostane.

Češi se učí velmi rychle 
a nechtějí být pozadu. Zvykli si na kvalitu a tu u nás také dostávají. Obecně si myslím, že se zde až moc rozmohly přípravy kávy typu "turek". Tato " naše" příprava je velice nezdravá pro organismus, proto nabízíme našim zákazníkům širokou škálu alternativních způsobů přípravy kávy, které jsou skvělé a vypadají úžasně.

"Kávová kultura", jak já ji nazývám, je úžasná jemná 
a precizní oblast, kterou společně chceme pozvednout. Káva a její pití má obrovské historické základy. Tlak
z naší strany na přípravu kávy je opravdu veliký a v současné chvíli jsme na tom 
s přítelkyní tak, že si kávu jen tak někde prostě nedáme. Stejně tomu tak je i u řady našich zákazníků, kteří sami poznají rozdíl. Konec konců právě oni, naši zákazníci, jsou naší vizitkou úspěšnosti. I když je koncept jakkoliv skvělý, vždy je to nakonec jen o zákaznících.

Jaké máte plány do budoucna?
Plánujeme otevřít další kavárnu. V současné chvíli na tom již usilovně pracujeme. Ve hře je Ústí, a to zejména proto, že nás o to zákazníci pravidelně žádají. Dále pak Teplice nebo Praha.
Dalšími plány je neustále se zdokonalovat v procesu přípravy kávy a informací 
o ní. Jsme sice již v současné chvíli držiteli řady tuzemských i zahraničních certifikátů, ale tato oblast je tak široká, že se máme vždy co učit. Rádi bychom sami organizovali kurzy a školení, protože si myslím, že máme ke kávě již co říci a podělit se tak o naše vědomosti.

Jaká káva je podle vás vůbec nejlepší?
Je to káva, která vám chutná, to je při pití kávy nejdůležitější. Lidé se mě často ptají, jaká káva je nejlepší a zda ji pít s mlékem, nebo s cukrem, nebo bez nich. Má odpověď je: pijte kávu tak, jak vám chutná. Samozřejmě je zde řada zásad a pravidel, které musí být dodrženy, a když nejsou, tak káva jednoduše nestojí za nic a já bych ji nikdy zákazníkovi nedal.

Já osobně piji kávu jako víno. Degustuji ji. Káva má 
v sobě velké množství chutí 
a z každé oblasti chutná jinak. Nejlépe si kávu vychutnám v typu espresso doppio, což je dvojitá dávka kávy v jednom šálku bez mléka a bez cukru. Jen tak jsem schopen kvalitně nastavovat hrubost mlýnku a délku extrakce, což je alfa a omega kvalitně připravené kávy.

Co znamená název Hajja?
Název Hajja vznikl spojením příjmení zakladatelů: Havel – Jarkovská.
Na závěr bych chtěl popřát nám všem, celému týmu Hajja Caffé, abychom nepolevili ve svém snažení něco změnit. Velké díky rovněž patří mé přítelkyni Adéle Jarkovské, bez jejíž nikdy nekončící podpory by to nešlo. Rovněž našim rodinám za pomoc.

Poznámka redakce: Majitelé Hajja Caffé se rozhodli podpořit děčínské seniory z Domova pro seniory na Kamenické ulici 
a koupili jim jako dárek předplatné Děčínského deníku.

Autor: Redakce

14.6.2015 VSTUP DO DISKUSE 13
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Požár zničil v Děčíně autobus
9

FOTO: Oheň zničil v Děčíně autobus

Hospůdky 2017
55

HLASUJTE! Hospůdky 2017 aneb "Vychutnejte si léto s Deníkem

OBRAZEM: Rumburk bavila Sabina se Sebastianem

Rumburk - V pátek večer pokračovalo rumburské open air léto dalším koncertem. Další koncerty v Rumburku připravují na další týdny.

Během dne hrozí silné bouřky, výstraha platí do půlnoci

Meteorologové vydali varování před bouřkami. Čechy by měly zasáhnout dnes mezi 11:00 a 23:00, na Moravě platí výstraha od 14:00 do půlnoci.

FOTO: Děčínská synagoga bude více zářit barvami

Děčín – Poslední část děčínské synagogy přístupná návštěvníkům se brzy rozzáří opět barvami. Restaurátorky ve vstupní hale odstraňují přemalby původní výzdoby. Židovská obec si dokončením rekonstrukce dává jako dárek ke 110. výročí postavení děčínské synagogy.

FOTO/ANKETA: Právě jsme se narodili!

Děčínsko - I tento týden probíhá anketa Děčínského deníku O nejroztomilejší miminko týdne. Hlasovat můžete do pátku do 12:00 hodin, a to každou půlhodinu. Výsledky se dozvíte vždy v sobotu ráno, kdy na našich webových stránkách naleznete nová miminka i anketu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení