Volili byste Jitku Albrechtovou? Svůj názor můžete vyjádřit v anketě pod článkem. Hlasovat lze jednou z jednoho počítače do neděle 14. května do 12 hodin.

„Je to moje občanská povinnost, jsem nespokojená se současnou situací. Dostanete se do stádia, kdy vám to není jedno a zjistíte, že můžete do něčeho zasáhnout. Pak už se jen ptáte, jestli můžete, jestli něco neporušujete," vysvětluje Jitka Albrechtová.

Nelíbí se jí především současná situace ve společnosti, spokojená není ani s tím, co se učí děti ve školách.

Jako všichni ostatní kandidáti, i ona ale potřebuje nasbírat pod svou kandidátní listinu nejméně 50 tisíc podpisů, aby se mohla do boje o Hrad pustit.

„Máme deset milionů obyvatel, ne každý se podepsal panu Horáčkovi, ne každý se podepsal panu Zemanovi. Takže to vidím reálně," řekla Děčínskému deníku Jitka Albrechtová.

212. Přesně tolik obcí se letos bude ucházet o titul Vesnice roku.
Vesnice roku: Z Děčínska se do klání přihlásily tři obce

Se sbíráním podpisů chce začít 27. května v Praze. Do té doby se plánuje věnovat především studiu zákonů a Ústavy.

Podle Albrechtové nestačí na politiku a politiky jen nadávat. „Všichni se musí o politiku zajímat. Jsme jeden národ a jsme zodpovědní za to, jak to v té republice vypadá. Když je někdo laxní, tak se pak nemůže divit," říká rezolutně matka pěti dětí a tvrdí, že v současné době by ve sněmovních volbách mohla volit jen nějakou novou stranu.

Jinak hodí do urny raději prázdný lístek. Albrechtová není spokojená ani s působením prezidenta Miloše Zemana nebo vicepremiéra Andreje Babiše.

Prezidentskou kampaň chce financovat z transparentního účtu. Výše nákladů se neobává, podle ní je možné kampaň dělat i levně a není potřeba na ni vynaložit desítky milionů korun.

Kandidáti, jako je Jitka Albrechtová, to ale podle politologů nemají snadné a jejich šance na úspěch příliš velká není.

Pavel Vodička
Mladík z Varnsdorfu běží kvůli plýtvání jídlem přes celou zemi

„Já si reálně nemyslím, že by člověk, který nemá kolem sebe připravený tým, člověk, který v mediálním prostoru doposud neexistoval, měl nějakou šanci uspět. Výchozí pozice člověka, který není známý, případně je jen regionálně známý, není vůbec dobrá," říká Lukáš Novotný z katedry politologie ústecké univerzity.

Podle jeho názoru je ale dobře, že se lidé snaží vstupovat do politiky. Ale musí si uvědomit, do čeho jdou.

„Je to otázka týmu, je to otázka peněz, je to otázka logistiky. A je to i otázka schopnosti odhadnout sám sebe," dodává Novotný.

Svého místního kandidáta budou možná mít také v Teplicích, tamní primátor a senátor Jaroslav Kubera ale zatím neřekl, zda se o funkci prezidenta v roce 2018 bude ucházet. Litoměřice naopak kandidáta již mají: Michala Horáčka.

Instalace chytré zastávky v Děčíně na Tyršově ulici.
FOTO, VIDEO: Děčín má chytrou zastávku, na cestující umí i mluvit