„Dělají nám obrovské problémy. Když je zadržíme, skončí na psychiatrii, za tři dny jsou ale zpátky, údajně vyléčení. Pokud udělají nějaký přestupek, pokutu neplatí," říká nový ředitel rumburských městských strážníků Waldemar Kotmel.

Situace je o to horší, že oba muži mají nebezpečnou žloutenku typu C. „Někteří strážníci se s nimi dostali do styku a museli pak chodit tři měsíce na odběry krve a být sledovaní. Pokaždé nemáte čas natáhnout si před zásahem rukavice. Navíc minule byli strážníci od jejich krve umazaní i nad rukavicemi," říká Kotmel.

Když po pokusu uloupit kolo skončil jeden z bezdomovců ve služebním autě, druhý se venku pokusil strážníky napadnout. Muž v autě mezitím nohama vykopl sklo a pořezal se na rukou.
„Udělal to úmyslně. Takto se chovají často, hrají divadlo. Jednou na mě jeden z nich jako zbraň vytáhl láhev, které předtím urazil hrdlo," popisuje ředitel strážníků.

Lidé v Rumburku se jim snaží raději vyhýbat. „Berou pervitin, jsou to tedy potenciální násilníci," varuje Kotmel.

„Pokud bych je viděla něco dělat, radši hned volám strážníky," říká jedna z obyvatelek Rumburku. Kotmel především nechápe, jak mohou muže z psychiatrické léčebny propustit po třech dnech na svobodu.

„Dříve to trvalo půl roku, dnes je máme za tři dny zpátky – a řešíme s nimi další problémy," diví se. Rumburk doufá, že se mužů brzy zbaví – v současné době s nimi běží několik trestních řízení a hrozí jim tak vězení.