„Je to šílené. Ale mě to nezlomí. Jinak vše v pohodě. To lámání se dá vydržet," napsal do redakce ve svém posledním dopise, k němuž také přiložil Usnesení o zahájení jeho trestního stíhání.

Je to útok

V dopise Lukáš Kohout mimo jiné píše: „Usnesení o zahájení stíhání, které mi bylo doručeno několik dní před odvolacím soudem, vnímám jako policejní útok na soudní soustavu ČR a samotný krajský soud. Do dnešní doby mne nikdo nezlomil a tímto se to také nikomu nepodaří. Takových stíhání Česko zažilo již mnoho. Například Dr. Milada Horáková, ta dopadla mnohem hůře za své politické názory. Václav Havel nebo Miroslav Sládek už na tom jsou lépe. Ty jen šoupli do basy," napsal. Svůj proces přirovnal Kohout k Miladě Horákové již několikrát. Teď také tvrdí, že se dějiny opakují.

„Jsem stíhán za politický projev během volební kampaně a to je smutné, dějiny se opakují. Podivuji se nad tím, že policejní komisař mne stíhá za můj projev ve volebním spotu, který připravila mně osoba blízká. Podivuji se nad tím, že policie nestíhá politiky KDU-ČSL za jejich projev 
k menšině, která nedodržuje křesťanské a ateistické hodnoty. Jako šílené je mé stíhání za oznámení demonstrace 
v Děčíně. Oznámení dle magistrátu bylo v souladu se zákonem, proto je Magistrát města Děčín povolil," tvrdí Kohout v ručně psaném dopise redakci.

Hanobení rasy

Z obvinění vyplývá, že Kohout podle vyšetřovatelů mimo jiné přestřelil, když na sociální síti Facebook udělal pozvánku na demonstraci s názvem: „Cikánský teror v Děčíně – Demonstrace. Podle vyšetřovatelů se tím mimo jiné dopustil trestného činu hanobení rasy.

Kohout to ale jako problém nevnímá.

„Jestli tedy oznámení nese znaky nějakého skutku, tak ať policie obviní i toho, kdo demonstraci povolil. To se ale jakýmsi urválkům na státním zastupitelství nehodí. Čekal bych vše, snad jen ne toto. Budu souzen za to, že padla vláda Petra Nečase, nebo že sociální demokraté zadlužují ČR? Jestli jsem podporoval genocidu, tak mne vydejte do Haagu nebo mne popravte jako Saddama Huseina," píše.

Podle něj je celý proces proti němu vedený na zakázku.

„Zadání je jasné: Kohouta je nutné vyloučit ze společnosti!" uzavírá svůj dopis z vězení.

Divoká minulost

Lukáš Kohout má za sebou divokou minulost. Několik let by měl strávit ve vězení za různé machinace a podvody.

Na Děčínsku se proslavil především pořádáním protiromských demonstrací ve Varnsdorfu. Jednu akci, loni 
v létě, uspořádal také v Děčíně jako reakci na brutální útok 
u herny Calipso na Starém Městě, kde skupina Romů zbila tři lidi; jednoho z nich zranila těžce. Na Kohoutův protest dorazilo několik desítek lidí. Kohout se také v loňském roce pokusil neúspěšně kandidovat. Nejprve do Evropského parlamentu, poté do zastupitelstva Varnsdorfu.