Úsek silnice nad Ludvíkovicemi směrem na Českou Kamenici patří mezi nejrizikovější na Děčínsku.

„Ten úsek je vyhodnocený jako nehodový. Zkoumali jsme jej spolu s policií – mezi navrhovanými opatřeními je zdrsnit na silnici povrch," říká severočeský dopravní odborník Jan Pechout z BESIPU.

Příčin, proč se tu často bourá, existuje podle něj hned několik.

„Roli hraje například psychologie řidičů. Jedou přes celý Děčín za kamionem, tady ho mohou předjet," říká.

A to může být problém. Silnice tu totiž stoupá do lesa. Zatímco jinde může být sucho, tady může být silnice vlhká.

„Je tam třeba o tři stupně méně než jinde. Řidiči tu navíc do kopce jedou na plný výkon," říká Pechout s tím, že řidiči dobře vědí, že právě tady mohou předjet pomalejší auta či kamiony, dál směrem na Českou Kamenici je to už potom složitější, vhodných míst je mnohem méně.

Silnice se tu navíc kroutí
v dlouhých zatáčkách a v chladných dnech bývá v tomto úseku povrch namrzlý. Pokud někdo jede směrem dolů, hrozí mu, že dostane smyk
a vyjede ze silnice. Pokud přitom přejede do protisměru, může to skončit tragicky.

Tento úsek ale není jediný, který byl na Děčínsku vyhodnocený jako nehodový. Podle Pechouta je to také hlavní tah z Děčína na Ústí.

„Problematické je to tady hlavně za tmy. Jsou tu dlouhé táhlé zatáčky. Když předjíždíte, světla protijedoucího auta nejsou často za mantinely vidět," dodává Pechout.
Čtenáři Děčínského deníku vytipovali ale i další místa, která nemají rádi.

„Křižovatka u Ovčího můstku, pořád tu do sebe někdo bourá," upozorňuje na rizikové místo v Děčíně Alča Forgáčová Kozlíková.

„Nemám ráda křižovatku Folknáře – Benešovská v dopravní špičce," napsala na náš facebook Jana Engelhartová.

Řidičům hodně vadí také výjezd od Lídlu, když se někdo snaží odbočit doleva na Nový most. V dopravní špičce to může trvat až několik minut, řada řidičů tu pak může ztratit nervy a riskovat.

„Výjezd Příčná na Litoměřickou, přes zaparkovaná auta na Litoměřické není vidět, a přitom by stačilo zrcadlo," upozorňuje Lenka Zadinová.

„Soutěsky – Veleň," uvádí další neoblíbený úsek Vít Richter. Na mysli má zřejmě obávané esíčko před Malou Velení, kde se bourá téměř pravidelně. Když se tu potkají dva protijedoucí kamiony, mají velké problémy se bez kolize vyhnout. Správa a údržba silnic v minulosti uvedla, že úsek rozšíří, zatím k tomu ale nedošlo.