Inkubační schránky, které do Kamenice nainstalovali odborníci, budou v závislosti na denních teplotách vody otevřeny v březnu. Zoologové pak úspěšnost líhnutí vyhodnotí a vylíhnuté rybičky ze schránek vypustí do Kamenice. Vypouštění lososů do Kamenice probíhá obvykle dvakrát za rok: na jaře a na podzim.

„Metodu líhnutí jiker v inkubačních schránkách testujeme mimo jiné proto, že není objasněn mechanismus, jakým způsobem si lososi vytvářejí vazbu k domovskému vodnímu toku," uvedl Jiří Křesina ze společnosti BELECO.

„Letos prvně vyzkoušíme také nový typ inkubační schránky, takzvaný plovoucí box, od kterého očekáváme, že bude odolný vůči usazování říčních sedimentů," doplnil.

Ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda zdůraznil, že k úkolům ochrany přírody patří nejen zachování a zlepšování podmínek pro druhy, které na území zůstaly, ale i aktivní navracení vyhubených druhů do přírody.

Úsilí o navrácení lososů obecných do přítoků Labe započali čeští rybáři v roce 1998. Po vzniku Národního parku České Švýcarsko patří snaha o návrat lososů obecných k prioritám správy parku. Každoroční jarní vypouštění plůdku prováděné ve spolupráci s Českým rybářským svazem od roku 2008 pravidelně doplňuje podzimním vypouštěním takzvaných půlročků, tedy malých lososů o velikosti do deseti centimetrů.

Lososi se do přítoků Labe

v Českosaském Švýcarsku každoročně vracejí v průměrných počtech desítek jedinců.

„Cílem správy parku je tuto populaci posilovat do doby, než bude soběstačná a nebude již podporu ze strany člověka potřebovat," uvedl Salov.

Správa parku do akce zapojuje i veřejnost. V rámci programu nazvaného Návrat lososů umožňuje mimo jiné adopce malých lososů zasláním dárcovských SMS. Adoptivní rodiče si pak na podzim mohou „své" lososy přijít i vypustit.

Zájemci najdou podrobnosti na www.navratlososu.cz.