Pouhý jeden losos se letos vrátil do Kamenice v Českém Švýcarsku. Podle ochránců přírody to ale neznamená, že by se lososi 
z moře nevraceli vůbec.

S největší pravděpodobností totiž jejich pouť končí již v Labi.

„Skutečnost, že počty lososů mohou rok od roku kolísat, není pro nás příliš překvapivá, v minulosti jsme roky 
s malým počtem navrátilců již zaznamenali," říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko.

Správa národního parku se snaží spolu se svými kolegy ze Saska pravidelně monitorovat počet lososů, kteří si našli cestu zpět do své domovské řeky, aby se zde vytřeli.
Běžně se přitom do Čech vrací z moře výrazně více lososů.

„Můžeme říct, že se jedná 
o desítky kusů ročně. Loni to bylo více než deset lososů, které jsme mohli v Kamenici pozorovat," říká mluvčí správy Tomáš Salov. Poprvé byl spatřen losos, který se vrátil z moře, v roce 2002.

Jediného lososa se letos podařilo chytit při kontrolním odlovu v Edmundově soutěsce nedaleko Hřenska. Další jeden losos pak byl odchycen na Lachsbachu v Bad Schandau
v sousedním Sasku. Název tohoto toku přímo k výskytu lososů vybízí. V překladu se jedná totiž o Lososí potok.

Odborníci mají za to, že teplý podzim, relativně vysoká teplota a především malé množství vody v říčkách lososům návrat ztěžují. Mnozí se proto patrně třou nouzově přímo v Labi a poté se vracejí zpět do moře.

„Podle informací z Geesthachtu, kde se na dolním toku Labe nachází rybí přechod se speciálním počítadlem ryb, přitom do celého labského systému vplulo zhruba stejné množství lososů jako v předchozích letech. To by potvrzovalo předpoklad, že rybám v návratu do domovských vod brání právě aktuální klimatické a vodní poměry," dodává Salov.

Vypouštění lososího plůdku probíhá od roku 1998 pravidelně a dospělí lososi se na podzim také pravidelně vracejí.

Vedle jarního vypouštění plůdků posiluje správa národního parku lososí populaci také na podzim, kdy od roku 2008 vypouští v rámci projektu Návrat lososů odrostlejší rybičky o velikosti 8 až 10 centimetrů.

Vznikl adopční program, 
v rámci kterého mohou adoptivní rodiče lososy nejen adoptovat, ale v případě zájmu také sami vypustit do řeky. Do řeky se tak dostaly stovky tisíc lososů.

„Tyto situace nám především ukazují, že je nezbytné 
v návratovém projektu pokračovat, aby se lososí populace postupně stabilizovala," dodává ředitel Benda.