Na nehody přitom upozorňoval před prázdninami i mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník.

"Apelujeme na řidiče, aby dbali na odpočinek před dlouhou náročnou cestou, aby dodržovali zastávky k odpočinku, pitný režim a aby k sobě vzájemně byli ohleduplní," uvedl Prokop Voleník s tím, že v období prázdnin je právě možný nárůst dopravních nehod očekáván.

Dívky na videu, které se šíří přes sociální síť, natočily svou bezstarostnou jízdu a záhy i tragickou nehodu
Smrt v přímém přenosu: Video z divoké jízdy zachytilo umírání mladé dívky

Přesto se od té doby na Děčínsku odehrálo hned několik nehod, které skončily vážnými zraněními, ale i smrtí. Před několika dny svůj stroj nezvládl motorkář v Rumburku. Při nehodě utrpěl zranění neslučitelná se životem a na místě zemřel. K jiné tragické bouračce došlo o několik dní dříve v kopcích nad Ludvíkovicemi. Osobní auto jedoucí od Huntířova vjelo do protisměru, kde se střetlo s nákladním autem. Zraněný řidič osobáku svým zraněním také podlehl.

Podle informací Deníku se někteří lidé domnívají, že by mohla pomoci osvěta řidičů v podobě odstrašujících videí, jiní ale sdílí názor, že je videí z dopravních nehod plný internet, proto není potřeba na ně nijak zvlášť dále upozorňovat.

DSA. Ilustrační foto.
Nehodu v Rumburku motorkář nepřežil

"Děčínská policie v rámci svých možností dopravní osvětu průběžně dělá. Pravidelně se účastníme školních projektových dnů - dopravních dnů - na vybraných základních školách, kde s dětmi blíže rozebíráme dopravní problematiku. Odstrašující videa jim nepouštíme," uvedla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Začínající i profesionální řidiče se snaží upozorňovat na možná rizika i v autoškolách a školících střediscích.

"Občas řidičům pustíme z internetu přes projektor videa, kde na něco upozorníme, hlavně když to má pro ně smysl z pracovního hlediska. Jsou to vesměs zkušení řidiči, kteří jsou na silnici denně," řekl Deníku Roman Roubíček z varnsdorfského školícího střediska a autoškoly Autobaro s tím, že doby řízení a odpočinku se u profesionálních řidičů hodně kontrolují.

V autoškole pak žákům pouští videa, jak se chovat při dopravní nehodě a jak mají postupovat. Spíše jde ale o řešení následků, aby žáci věděli, jak se zachovat, když se do takové situace dostanou. Odstrašující videa nehod, která poukazují na drsnou realitu, ale žákům nepromítají a v plánu to také nemají.

Místo nehody u Obrnic, kde se stala tragická havárie automobilu s dvěma mladými dívkami
Video ze smrti v přímém přenosu použijeme k výchově řidičů, říká expert

Zkoušení řidičů v autoškolách se navíc podle Roubíčka extrémně zpřísnilo.

"V průměru zkoušky 50 procent lidí neudělá napoprvé. Ten člověk opravdu musí jet bezpečně a na to jsme se při výuce zaměřili, aby jeli tak jak mají, nikam se nehnali, nepřejížděli čáry, dodržovali předpisy a aby se spolujezdec, když jede s komisařem, cítil bezpečně," doplnil Roubíček s tím, že se to týká především praktické části zkoušky – tedy jízdy autem.

Za volant ale často sedají i řidiči, kteří mají řízení přímo zakázané. Někteří navíc před jízdou neváhají popíjet alkohol nebo být pod vlivem drog.

Jeden z takových případů se stal před několika dny v děčínských Boleticích. Svědek tu viděl tři mladíky, kteří byli zřejmě pod vlivem drog, nasedli do dodávky a odjeli. Jejich jízda ale tentokrát naštěstí tragicky nedopadla. Děčínští policisté auto zastavili. Navíc bylo zjištěno, že pětadvacetiletý řidič z Děčína má vysloven zákaz řízení.

Video s vážnou dopravní nehodu dívek, které se při své jízdě autem natáčely na mobil a vysílaly záznam živě na facebooku, koluje po internetu. Nehoda se stala před necelým týdnem na hlavní silnici I/13 u Obrnic na Mostecku. Ženy jely ve směru Most – Bílina, když jejich auto náhle vyjelo z jízdního pruhu a narazilo do protihlukové stěny. Spolujezdkyně, jež rychlou jízdu natáčela na mobil, který zůstal po nárazu zapnutý, skončila v mostecké nemocnici. Řidičku s těžkým zraněním transportoval vrtulník do ústecké nemocnice. Ta ale na následky zranění zemřela.