Vadí jim především hluk a nepořádek, v parku se mají pohybovat také dealeři drog a jejich zákazníci. Podle města zde problémy jsou, mnohem větší ale vidí u knihovny.

„Kolikrát si ani nemohu otevřít okno, protože je to šílený řev. Jedna sprosťárna za druhou, dítě nemohu nechat venku, protože chodí s vyvalenýma očima, co se to tu odehrává," říká žena žijící v sousedství parku. Své jméno si nepřála zveřejnit. Redakce jej ale má k dispozici.

Podle jejích slov v minulosti policisté v parku několikrát naháněli dealery drog. Jednou jí dokonce vběhli i do zahrady. Běžně nacházejí v parku použité injekční stříkačky.

Gymnázium Děčín.
Na gymnáziu všichni fetujeme, reaguje ředitel školy ironicky na obvinění

Problémy ale nejsou jen přímo v parku, na nedaleké silnici totiž pravidelně dlouhé roky postávají prostitutky, které čekají na německé zákazníky přijíždějící od přechodu na Žitavské ulici.

Podle ženy bydlící u parku byl poslední týden obzvláště náročný. „Byli jsme z toho zoufalí. Byly tady snad padesátihlavé skupiny lidí, které pouštěly nahlas muziku. Ale ne u toho pomníku, nalezlí u Panoramy, dělali tam bordel, který po nich samozřejmě zůstal," popisuje zatím poslední zážitky z parku nedaleko samotného centra města.

Podle vedení města ale není tento park tím nejhorším ve městě. „Tenhle park patří k těm klidnějším. Je poměrně dobře osvětlený, nemá tolik skrytých míst a je to blízko požární zbrojnice," říká místostarosta Varnsdorfu a šéf městské policie Josef Hambálek. Podle jeho slov se problémy přesunuly do jiných míst města, například do parku u knihovny.

Před časem přišla skupina lidí z Varnsdorfu s nápadem, že by se právě toto hřiště mohlo oplotit, aby se do něj při svých večerních a nočních akcích nestahovali především opilí lidé. Ti v něm pak nechávají nepořádek nejen v podobě poházených lahví. Zastupitelstvo ale jejich návrh odmítlo.

Lidé ze sousedství parku u Panoramy po městě pak chtějí, aby sem dalo kamery nebo alespoň fotopasti, které by zachytily děnív parku. „Kamerový systém máme a i z těchto důvodů jej budeme rozšiřovat," dodává Hambálek.

Minulý týden se uskutečnil pohřeb Dominika, který v tomto parku zemřel na Velikonoční pondělí. Na místě vraždy přímo v parku vzniklo pietní místo s fotografií zavražděného chlapce, lidé sem nosili svíčky i květiny.

V parku ve Varnsdorfu vzniklo pietní místo na místě, kde mladík zemřel.
FOTO: Varnsdorf se halí do smutku. Zemřel Dominik kvůli dívce?