Podle návrhu by veškerou státní správu měly zajišťovat pouze obce s rozšířenou působností. Ty jsou v okrese Děčín jen tři – Děčín, Varnsdorf 
a Rumburk. Doposud mohla přestupky projednávat kterákoliv obec.

„Je to postupná centralizace služeb pro občany a vzdalování se jim. V současné podobě jsou tyto služby lidem dostupné, navíc máme místní znalosti," říká starostka Šluknova Eva Džumanová.

Právě Šluknov zajišťuje projednávání přestupků prostřednictvím veřejnoprávních smluv pro velkou část obcí Šluknovského výběžku.  Smlouvu se Šluknovem má například dvacet kilometrů vzdálená Dolní Poustevna. Pokud by byl ministerský návrh schválen, museli by lidé z Poustevny jezdit do Rumburku, což je skoro 30 kilometrů.

„Pro lidi, kteří mají hluboko do kapsy, to bude další trest. Do Rumburka je to prakticky celodenní výlet. Vlak tam jede hodinu, pak nějaký čas na zařízení všeho potřebného, čekání na vlak a zase hodinu zpátky do Dolní Poustevny. Již dneska si lidé kvůli některým návštěvám úřadu nebo lékařů musí brát dovolenou," tvrdí dolnopoustevenský starosta Miroslav Jemelka.

Proti návrhu vystoupil také Svaz měst a obcí.

„Pokud by předlohu kabinet v navrhované podobě schválil, významně by tak zhoršil životní podmínky občanů z obcí do 10 tisíc obyvatel, což by zákonitě vedlo k jejich nespokojenosti," říká předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Ministerstvo ve svém návrhu argumentuje tím, že dojde k úsporám. Podle svazu to není pravda, pouze dojde 
k přenesení nákladů za státní správu ze státu na občany.

„Ve výsledku se totiž zvýší náklady asi 3,5 milionů lidí, kteří si budou potřebovat vyřídit své zákonné povinnosti. Tito obyvatelé venkova a malých obcí totiž budou muset věnovat čas a peníze na to, aby se dopravili na takzvané malé okresy," dodává mluvčí svazu Štěpánka Filipová.

Starosta Dolní Poustevny na Šluknovsku, Miroslav Jemelka, by spíše než převod přestupkové agendy uvítal, kdyby stát zbavil menší města a obce opatrovnických povinností.

V současné době totiž musí zajišťovat například opatrovnictví pro osoby, o kterých takto rozhodne soud. Obce se pak nemají možnost bránit 
a opatrovnictví musí převzít.

„Stát nám něco nařídil, ale už nám na to zapomněl dát peníze. Tak, jak je obvyklé. Takže u nás to dělá ke své práci jedna naše úřednice. Ale vzhledem k tomu, že toho je více než dost, tak nestíhá. Na to bychom klidně mohli mít vyčleněnou jednu pracovní sílu, tu nám ale nikdo nezaplatí," dodává Jemelka.