„Městská hromadná doprava u nás funguje již několik let. Tam, kde dosud jezdila městská linka duplicitně s krajskými, zajistí obsluhu Ústecký kraj. My zavádíme novou linku do těch částí města, kam se krajské autobusy nedostanou. Dojde tedy k významnému rozšíření. Nic se neruší," popisuje místostarosta města Josef Hambálek.

Co to znamená pro cestující? Větší komfort při cestách po městě – nová linka, kterou město zavádí, totiž propojí polikliniku s nemocnicí, stavět bude u škol, úřadů a v budoucnu je v plánu zastavovat u nákupních center.

„Uvedu jeden příklad: Polikliniku máme uprostřed města, odtud vás lékař pošle na rentgen, který je v nemocnici na kraji města. Autobus zastaví přímo u polikliniky, cestujícího odveze na rentgen. Když to stihne do hodiny, na tu samou časovou jízdenku se zase vrátí zpátky," říká Josef Hambálek.

Nová linka začne jezdit v pondělí 12. prosince v hodinových intervalech. Linka bude startovat ráno dvě minuty po půl šesté u mlékárny a jezdit bude, vyjma dvouhodinové pauzy přes oběd, až 18 hodin.

Město žádné nové autobusy kupovat nemusí, dopravu zajistí firma Autobusy Karlovy Vary.

Pro město to znamená trochu vyšší náklady, Varnsdorf dosud ročně na MHD doplácel asi 400 tisíc korun, nyní to bude tři čtvrtě milionu korun.

Kolik cestující ve Varnsdorfu zaplatí? V nabídce je několik možností. Například děti do patnácti let mohou jezdit na měsíční jízdenku za 98 korun. Je ale možné koupit i týdenní či tříměsíční jízdenku – platí, že čím delší období, tím nižší cena. Studenti nad patnáct let zaplatí za měsíc 195 korun, když si ale pořídí jízdenku na tři měsíce, vyjde je na 525 korun.

Lidé si mohou koupit také jednorázové jízdné, lidé starší patnácti let zaplatí za hodinovou časovou jízdenku 15 korun.

Druhou změnou ve Varnsdorfu je to, že se místní MHD stává od této neděle součástí dopravy Ústeckého kraje. Cestující se tak dočkají výhod, jaké mají, když cestují zelenými autobusy. Mohou platit elektronickou peněženkou či budou mít možnost zakoupit si jízdenku, na kterou budou cestovat i vlaky nebo využívat přestupy v rámci časové platnosti jízdenky.

Kdo se chce o změnách v dopravě dozvědět více, může přijít ve středu 7. prosince od 9 do 15.30 hodin na náměstí E. Beneše. Budou tu přistaveny dva autobusy a k dispozici úředníci, kteří budou odpovídat na dotazy lidí.