Bolí vás záda? Máte ploché nohy? Nebo jste po těžkém úrazu? Tak přesně pro vás je tu metoda Brunkow, kterou v Děčíně, v Rehabilitaci Kateřina, provádí fyzioterapeutka Lenka Königová.

Když se řekne metoda Brunkow: Co si pod tím mají čtenáři představit?

Představte si aktivní dynamické cvičení, při kterém vědomě i na základě reflexů zapojíte všechny svaly těla. Spočívá ve vzporech  o kořeny končetin (dlaně a paty) v různých polohách. V lehu, v sedu, v kleku i ve stoji.  V průběhu aktivního vzporu o ruce a nohy následuje diagonální aktivace svalových řetězců, což způsobí napřímení trupu. Vaším úkolem je neměnit nastavení páteře při přecházení z jedné polohy do druhé. Tím posilujete hluboko uložené svaly, tedy hluboký stabilizační systém.

Komu byste tuto metodu doporučila?

Metodiku Brunkow, odborně také Akrální koaktivační terapie, zvládne po krátkém zacvičení každý, kdo dokáže reagovat na povely fyzioterapeuta, které se záměrně během cvičení dynamicky mění. Vhodná je například pro sportovce s nějakým handicapem, po úrazech, při neurologických onemocněních, při vadném držení těla nebo skoliózách, po operacích páteře, nebo „jen" při bolestech zad nebo ploché noze. Při denním cvičení dosahujeme rovnováhy ve svalovém napětí, předcházíme oslabení.

Přijdu k vám na terapii. Co se mnou provedete?

Cvičení nezabere mnoho času, zato je tato metoda fyzicky náročná. Budete potřebovat na převlečení pohodlný oděv nebránící pohybu. V první řadě se naučíme správně vzpírat. Důležité je během cvičení udržet oporu – nastavení klenby ruky i nohy. Takže se ze začátku připravte na časté korekce držení těla. Podle zdatnosti jedince můžeme přitvrdit a při cvičení použít balanční podložky – overball, propriofoot, úseče… Tím se stává cvičení náročnějším a efektivnějším. V některých případech, např. při korekci nohou si lze pomoci i pružným tejpem.

Je  metoda Brunkow bolestivá?

Bolestivá není, ale budete se potit  (smích).  Při cvičení na zemi je dobré vzít si podložku, nebo si alespoň podložit kolena, nebo ruce, které ze začátku mohou přeci jenom bolet.

Kde metodu v Děčíně provádíte – a jak často je třeba na ni docházet?

Pracuji na provozovně Rehabilitace Kateřina na Teplické ulici. Během několika návštěv si metodu natolik osvojíte, že budete moci cvičit převážně doma a k terapii se dostavit dle stavu, třeba jen jednou týdně. Záleží na diagnóze. Někdy je nutné vidět se denně.

Je možné cvičit také doma?

Domácí cvičení si tato metoda vyžaduje. Je to jako s tréninkem, přispívá k udržování svalové kondice. Není prostorově náročná, při cvičení využíváme každé polohy těla, takže můžete cvičit u stolu v sedu na židli, nebo ve stoji u kuchyňské linky.

Je hrazena pojišťovnou?

Metodika Brunkow je plně hrazená zdravotními pojišťovnami.