„Náklady na uspořádání festivalu dosáhly téměř 1,9 milionu, příjmy téměř 1,8 milionu. Hospodářský výsledek Labefestu je minus 98 tisíc korun," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Největší část příjmů festivalu pochází z městské kasy. Ta na jeho pořádání poslala 600 tisíc korun, zaplatit bude muset i stotisícovou ztrátu.

Letos se poprvé po mnoha letech vybíralo na hudební festival, který je součástí děčínských městských slavností, vstupné. A právě peníze z prodeje 2 609 vstupenek tvoří druhou největší příjmovou položku letošního Labefestu – 553 tisíce. Dalších téměř 900 vstupenek bylo bezplatných, například pro děti nebo doprovod zdravotně postižených.

V sobotu při Labefestu diváky neodradil ani prudký dešť. Na pódiu pod děčínským zámkem vystoupil například Janek Ledecký, Jaroslav Uhlíř, Michal Hrůza nebo Rybičky 48.
OBRAZEM: Labefest v sobotu zkropil déšť, diváci však byli stateční

Stánkaři a partneři festivalu, kteří měli v jeho areálu umístěné reklamy, přispěli do rozpočtu festivalu dohromady 636 tisíci korun.

Za co konkrétně pořadatelé festivalu zaplatili – a jaké částky – zatím není jasné. Smlouvy, týkající se pořádání Labefestu, totiž zatím nebyly zveřejněné v registru smluv, kde musí být zveřejněné smlouvy nad 50 tisíc korun nejpozději do 30 dnů od uzavření.

Zákon přesně upravuje, jaké smlouvy se musí zveřejňovat. Výjimku mají například smlouvy uzavřené s umělci v souvislosti s autorským dílem. To se ale zřejmě netýká Labefestu, na ten si Děčínská sportovní najala specializovanou agenturu. Podle Markéty Lakomé smlouva zveřejněna bude.

Několik let bylo vstupné na hudební festival zdarma. Letos se radnice rozhodla zavést vstupné. V předprodeji stály vstupenky 190 korun, na místě pak byly o šedesát korun dražší. Zároveň byl ale festival rozšířen do dvou dnů. V pátek jej zahájil Vojtěch Dyk s B-Side Bandem, v sobotu pak na pódiu pod děčínským zámkem vystoupil například Jaroslav Uhlíř, Janek Ledecký nebo Rybičky 48.

Lidé si užili květnové městské slavnosti
FOTO: Dřevosochání, kolotoče, soutěže. Slavnosti nabídly pestrý program

Podle zkušeného pořadatele koncertů a festivalů Jiřího Rouse z Děčína mohl být festival rozdělen na dva dny jinak: v pátek zdarma a v sobotu za vstupné. Podle něj by se tak zajistilo, že daňový poplatník dostane část festivalu zdarma a vstupným přispěje do rozpočtu na lepší program.

„Na jednu stranu soutěžíme ohňostroj za 200 tisíc, kdy kupujeme zajíce v pytli, které nikdo neuvidí do okamžiku, než se škrtne sirkou, a na druhou stranu nikdo nesoutěží zakázku desetkrát větší," podivuje se Jiří Rous.

Podle jeho názoru by bylo možné soutěžit jednotlivé části festivalu zvlášť. Tedy hudbu, toalety nebo zabezpečení. „V soutěži by město řeklo: tady je 600 tisíc, které dáme jako příspěvek a vy se ukažte, co za to umíte udělat," navrhuje Rous.

Děčínské městské slavnosti pravidelně začínají druhý květnový víkend ohňostrojem a hudebním festivalem. Jeho součástí jsou i historické trhy na zámku, streetballový turnaj nebo adrenalinový závod.

Letošní slavnosti skončí tento víkend, kdy se v sobotu uskuteční na Husově náměstí v Podmoklech šestý ročník pouličního festivalu.

Akce Mladé Labe na Smetanově nábřeží v Děčíně
OBRAZEM: Mladé Labe opět přilákalo davy lidí