Loni ve stejném období řešila policie 57 podvodů se sociálními dávkami, z toho bylo 22 ukončeno jako trestný čin. Dalších dvacet bylo ukončeno buď jako přestupek, nebo nebylo zjištěno, že by k podvodu došlo. Za celý loňský rok pak policie prošetřovala 103 podezření na podvod se sociálními dávkami, z toho se podařilo 54 případy objasnit a 49 bylo ukončeno jako přestupek, nebo vyšetřovatel konstatoval, že k podvodu nedošlo.

„V rámci podvodů se jedná nejčastěji o situace, kdy lidé nesplní zákonnou povinnost nahlásit změny do osmi pracovních dnů, či zamlčí skutečnosti důležité pro posouzení dávky jako falešné potvrzení o výdělku, změna adresy, opomenutí přiznání dalších příjmů důležitých pro rozhodnutí příjmu, nepřiznání vyúčtování za poskytnutí služeb a dodávek energie či plynu a podobně," popisuje nejčastější prohřešky na poli podvodů se sociálními dávkami policejní mluvčí Petra Trypesová.

Kromě toho ale policie vyšetřuje v souvislosti se sociálními dávkami i zpronevěry.

Těch doposud letos policisté v okrese Děčín prošetřovali sedm, šest případů již mají uzavřených.

„V rámci zpronevěry se jedná především o zanedbání povinnosti dodat vyúčtování za nakoupený majetek. Lidé získají dávky hmotné nouze na nákup např. postelí pro děti, lednice, pračky, kočárky atd., ale zpětně nedoloží potvrzení za nákup těchto věcí v podobě účtenek a daňových dokladů," vysvětluje Trypesová.

Výplatu veškerých sociálních dávek má již několik let na starost úřad práce. Ten se také v případě zjištění nějakých nesrovnalostí obrací na policii.

„Pokud zjistíme, že někdo například načerno pracuje, případně nenahlásil vše, co podle zákona měl, tak jej na nesrovnalosti upozorníme. Pokud ale nereaguje tak, jak jej vyzveme, postupujeme případ policii k dalšímu šetření," říká vedoucí děčínského pracoviště úřadu práce Petra Chaloupková.

Úřad práce totiž nemá žádnou pravomoc, jak by mohl podobné případy podrobněji vyšetřovat. Pokud se podaří někomu podvod v souvislosti se sociálními dávkami prokázat, musí neoprávněné peníze státu vrátit, hrozí mu navíc 
i vězení.