Základní škola Svět zve na květnový den otevřených dveří

Děčín – V úterý 25. dubna se v Základní škole Svět v Děčíně uskutečnila tradiční akce Děti učí rodiče. Rodiče měli jedinečnou příležitost vyzkoušet si ve třídě pod vedením svých dětí práci se speciálními Montessori pomůckami. Při těchto aktivitách se klade velký důraz na názornost a hlubší pochopení souvislostí, proto je i pro rodiče práce s těmito pomůckami velmi zajímavá. Mnozí rodiče byli překvapeni, když je třeba prvňáčci s pomocí „banky" učili dělit pěticiferné číslo trojciferným a ověřovali si, pro jistotu, výsledek výpočtem na kalkulačce. Jednoduchostí, logikou a názorností se vyznačují pomůcky nejen na matematiku, ale i na ostatní předměty a učí děti také samostatnosti a kreativitě, což jsou v dnešní době velmi žádané dovednosti. V Základní škole Svět přichystali na středu 17. května od 9 do 12 hodin den otevřených dveří.

Z aut ve Varnsdorfu opět mizely značky
„Značkařka“ ve Varnsdorfu opět řádila, poškodila osm aut

Fast Food se vrací po roce do Děčína

Děčín – Po více než roce a půl se vrací do Děčína oblíbená stálice české ska scény Fast Food Orchestra, jež předvádí energickou show. Populární kapelu mohou fanoušci vidět v hudebním klubu Garáž v Děčíně už dnes od 22 hodin. Vstupné je 150 a 200 korun.

Přivítejte ptačí zpěv vycházkou

Krásná Lípa – Na Vítání ptačího zpěvu zvou v sobotu 29. dubna v Krásné Lípě. Sraz je v 6.30 na parkovišti u vlakové zastávky Krásná Lípa – město. Exkurzi povede ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda z Krásné Lípy k Velkému rybníku. V přírodě mohou zájemci pozorovat ptáky a ornitolog Václav Šena ukáže odchyt a kroužkování ptáků v praxi. Doporučeno je vzít si s sebou holinky a dalekohled.

Nakrmte medvěda spotřebiči

Děčín - S novinkou, díky které rozšířila možnosti třídění odpadu pro návštěvníky, přišla děčínská zoo. „Doposud měli naši návštěvníci možnost třídit pouze plast a papír. Nyní přibyl i vysloužilý elektroodpad. Skvělé na tom je, že každý donesený elektrospotřebič navíc přinese do rozpočtu zoo peníze, které využijeme na krmení pro medvědy grizzly," popsala mluvčí zoo Alena Houšková. O finanční odměnu za naplněný kontejner se postará kolektivní systém pro sběr a recyklaci elektroodpadu ELEKTROWIN. „Přijímáme baterie a malé přístroje, jako například žehličky, kávovary, fény, holicí strojky, kuchyňské roboty, konvice, elektrické nůžky, pily, vrtačky, brusky, aku šroubováky apod. Co naopak nepřijímáme, jsou zářivky, televize a monitory," dodala mluvčí. Kontejner na elektrospotřebiče najdou návštěvníci za pokladnou.

Karlovo údolí u Šluknova má nové majitele. Chtějí jej oživit
FOTO, VIDEO: Karlovo údolí u Šluknova má nové majitele. Chtějí jej oživit

Loretánská noc 2017 v Loretě Rumburk nabídne videomapping

Rumburk - Barokní sakrální památka Loreta Rumburk se v pátek 19. května od 20.00 do 23.00 hodin otevře ve večerních hodinách. Hlavním lákadlem letošní Loretánské muzejní noci 2017 v Rumburku je videomapping projekce na stěnu loretánské kaple s názvem Zvěstování. Připravuje ji Pavel Mrkus, děkan Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Kulturní program Loretánské muzejní noci 2017 se odehraje na nádvoří před loretánskou kaplí Panny Marie, v kryté křížové chodbě z poloviny 18. století a v klášterním kostele sv. Vavřince ze 17. století.

Loretánskou noc 2017 připravuje Římskokatolická farnost děkanství Rumburk a město Rumburk. Jediná akce svého druhu v Českém Švýcarsku se v Rumburku pořádá pojedenácté v rámci celorepublikového Festivalu muzejních nocí 2017. O hudební doprovod se v průběhu Loretánské noci 2017 postarají dětské pěvecké sbory. Studenti Gymnázia Varnsdorf představí zdramatizované regionální pověsti poutních míst. V ambitu se bude tvořit ve výtvarných dílnách.

Rok renesanční šlechty ovládne Benešov nad Ploučnicí

Benešov nad Ploučnicí - Po úspěšném Lucemburském roce se návštěvníci státních hradů a zámků mohou těšit na Rok renesanční šlechty. V Ústeckém kraji se k tomuto programu připojí jako jediný státní zámek v Benešově nad Ploučnicí. „Během celého roku se návštěvníci mohou těšit na velmi zajímavé programy. Nebude chybět například renesanční módní přehlídka či speciální prohlídky s kastelánem. Bude toho ale mnohem více, na své si přijdou odborníci i laici," nastínil program nadcházejícího roku kastelán benešovských zámků Zdeněk Henig.

V Benešově nad Ploučnicí se dochoval velmi významný komplex dvou oddělených samostatných zámeckých celků Horního a Dolního zámku, k nimž můžeme připojit ještě třetí doklad jedinečné renesanční architektury, přilehlý farní kostel Narození Panny Marie. Všechny tři stavby spojuje míšeňský šlechtický rod Salhausenů, který přišel do Čech na počátku 16. století a v duchu saské renesance zde rozvinul významné stavební aktivity.

Ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D.
O vzhled Děčína bude pečovat nový architekt, je z Prahy