Nový maskot hasičů slon Hugo učí děti jak zacházet s ohňem

Ústecký kraj – Hasiči v Ústeckém kraji mají nového maskota. Je to slon Hugo. S nápadem hasiči přišli loni. Během preventivně výchovné práce hledali vlastního maskota, který by se hodil pro mateřské školky a žáky prvního ročníku. „Teď bude chodit po školách i školkách a jezdit v hasičských autech. Dostanou ho nejmenší děti, které se budou nacházet na místě zásahu, aby přišly na jiné myšlenky," řekl krajský ředitel hasičů Roman Vyskočil. Hasičského slona coby hračku děti dostanou pro zmírnění stresu způsobeného situací, ve které se nacházejí. Významnou měrou jim pomůže situaci zvládnout a zasahujícím jednotkám ulehčí komunikaci s dítětem.

Billboard ve Varnsdorfu láká rodičky do České Lípy.
Roďte u nás, láká porodnice z České Lípy ve Výběžku

Cestující vlakem ve Šluknovském výběžku musí počítat s výlukami

Šluknovský výběžek – Lidé, kteří cestují vlakem, musí počítat s výlukami. Od pondělí 24. do pátku 28. dubna vždy v době od 8.00 do 15.00 hodin Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uzavře trať mezi Velkým Šenovem a Mikulášovicemi dolním nádražím. V době výluky nahradí všechny vlaky jedoucí v úseku Rumburk až Mikulášovice dolní nádraží a zpět náhradní autobusovou dopravou. Výluku plánují také od úterý 2. května do čtvrtka 4. května vždy mezi 8.10 a 15.10 na trati mezi Mikulášovicemi d. n. a Dolní Poustevnou. I tady vlaky mezi stanicemi nahradí náhradní autobusová doprava.

Do Děčína se chystá hudební vynálezce Max Vandervorst

Děčín – Osmý ročník mezinárodního festivalu Mladí Ladí Jazz se opět vrací a přiveze s sebou belgického hudebního vynálezce Maxe Vandervorsta. Ten na svých koncertech hraje na velmi netradiční hudební nástroje. V pátek 28. dubna na Zámku Děčín předvede, že i řídítka se dají použít jako flétna a konzerva místo kytary – vše v klavírním doprovodu Marca Héroueta. Max Vandervorst je belgický hudebník a vynálezce hudebních nástrojů a své publikum ohromuje již od roku 1988. Mimo jiné je také spisovatelem, univerzitním kantorem a sám vede po celém světě hudební workshopy, které uspořádá i po městech České republiky v rámci projektu Mladí Ladí Dětem. Workshop v Děčíně, který je určen mládeži od 12 do 17 let, proběhne v městské knihovně od 13.30 do 16.30. Za cenu 250 korun si účastníci nejprve vyrobí vlastní nástroj a v druhé části tvůrčí dílny se stanou členy originálního orchestru.

Zahájení 68. sezony v Zoo Děčín.
Zoo Děčín odstartovala novou sezonu, láká na nové interaktivní stanoviště

Přednáška o plších zve zájemce

Krásná Lípa – Přednášku o plchu zahradním připravuje Správa národního parku České Švýcarsko v Krásné Lípě. Zájemci se dozví zajímavosti o oblíbených, dříve pro region charakteristických nočních tvorech skal národního parku, kteří jsou nyní silně ohroženým druhem. Po skončení přednášky uvidí lidé živé plchy. Přednáška se koná ve čtvrtek 4. května od 17 hodin, přednášet bude německý biolog Sven Büchner, překlad zajistí Petr Bouška.

Do krajského kola Biologické olympiády míří žáci z Děčínska

Děčínsko – Další okresní kolo Biologické olympiády, tentokrát kategorie C, se konalo na Gymnáziu v Děčíně. Žáci museli vypracovat vstupní úkol, poznat dvacet živočichů a dvacet rostlin. Ukázali své znalosti i v testu a při laboratorních pracích s mikroskopem. Nejúspěšnější byli Matěj Honzík z Gymnázia Rumburk, Václav Špička z Gymnázia Varnsdorf a Kateřina Horáková ze ZŠ Kamenická. Ti tak postupují do krajského kola, které se koná 17. května v Teplicích. „Všem děkujeme za vzornou reprezentaci jejich školy a přejeme mnoho úspěchů," uvedla Kateřina Husáková z domu dětí a mládeže v Březinách.

Revitalizace sídliště Březiny.
FOTO: Nové zábradlí lidé kritizují, Děčín proto chystá do Březin kontrolu

Synagogou zazní izraelské lidovky

Děčín – Děčínskou synagogou zazní ve čtvrtek 4. května od 18 hodin izraelské lidové písničky v podání Zuzany Wirthové a Josefa Gušlbauera. Duo Menorah se zaměřuje na hudbu židovského národa v diaspoře, hudbu aškenázských či sefardských Židů v jazyce jidiš či ladino. Do svého repertoáru začleňuje také moderní izraelskou písňovou tvorbu, ve snaze přiblížit posluchačům nejenom minulost, ale i současný život v Izraeli. Dalším okruhem, kterým Menorah doplňuje své koncerty, je vlastní písňová tvorba se židovskou tématikou.

Pavla Zedníčka a Janu Paulovou uvidíte v pořadu Tandemy

Česká Kamenice – Na pořad Tandemy s Janou Paulovou a Pavlem Zedníčkem zve fanoušky kulturní dům v České Kamenici. Pořad Tandemy v podání slavných herců uvidí zájemci v pátek 28. dubna od 19 hodin. Vstupné je 200 korun.

Loreta bude v květnu a dubnu otevřena ve svátky a dvě neděle

Loreta v Rumburku. Vstupní budova pochází z poloviny 18. století.Zdroj: Jiří StejskalRumburk – Loreta Rumburk je celoročně přístupná od úterý do soboty. Na přelomu dubna a května bude otevřena i v neděli 30. dubna a v pondělí 1. května, dále v neděli 7. a v pondělí 8. května. K vidění je Svatá chýše, ambit s kaplí Svatých schodů a Expozice církevního umění ve vstupní budově. V křížové chodbě probíhá výstava Má vlast cestami proměn 2016. V kapli Panny Marie Lurdské se představuje pašijový betlém.

Dětské oddělení nemocnice pořádá semináře pro veřejnost

Děčín – Několik seminářů pro veřejnost připravili na dětském oddělení děčínské nemocnice. Ten první se uskuteční již 5. června a jeho tématem bude dieta při chronické zácpě, o tři dny později se uskuteční seminář na téma dehydratace. Dohromady je v plánu sedm seminářů. Ty se konají od 16 hodin a jsou bezplatné.

Obušku, z pytle ven! zazní v sále

Varnsdorf – Pohádkový muzikál na motivy Erbenovy pohádky o chudém muzikantovi Obušku, z pytle ven! uvidí lidé ve varnsdorfském divadle. Představení se tu koná ve středu 3. května v 9.30 nebo ve 14.00 hodin. Vstupné je 50 korun.

Takto vyhublá fenka ohaře se potulovala po Letné v Děčíně.
Osud toulavé a hubené fenky vyvolal v Děčíně vlnu emocí