Sdružení Tadeáše Haenkeho chystá valnou hromadu

Chřibská – Každoroční valná hromada Sdružení Tadeáše Haenkeho se uskuteční 15. dubna od 10 hodin v restauraci Radnice v Chřibské. Na programu bude zpráva o činnosti za loňský rok, finanční situace sdružení nebo návrh programu činnosti na letošní rok. Valná hromada bude také schvalovat nové stanovy sdružení.

V národním parku se konala letošní první brigáda

České Švýcarsko – 35 hráčů celosvětové hry Geocaching na první letošní brigádě navázali na prosincové vyřezávání nepůvodní borovice vejmutovky u Myších děr nedaleko Tokáně. Odhadem okolo tisíce malých vejmutovek tak uvolnilo místo původním dřevinám, tj. buku, jedli, borovici a dubu. Další akce proběhne v sobotu 1. dubna nedaleko Doubice, její náplní bude výroba a instalace oplůtků ke zhruba stovce již dříve vysazených jedlí. Borovice vejmutovka je původně severoamerická, rychle rostoucí dřevina, která byla do lesů Českého Švýcarska zavedena na přelomu 18. a 19. století. V místech výskytu velmi rychle ničí přirozené biotopy. Cílem správy parku je úplné odstranění tohoto cizokrajného druhu ze zdejších porostů.

Přečtěte si: Napříč Ekvádorem: Rovník, který je jinde, trhy, vodopády a úchvatné vyhlídky

Ve Filipově opraví podlahu v milostné kapli

Jiříkov – Kaple Uzdravení nemocných v poutním kostele ve Filipově na Šluknovsku se letos dočká nové podlahy. Opravu ve výši 800 000 korun zajistí Římskokatolická farnost Jiříkov za přispění Česko-německého fondu budoucnosti a dárců z Německa. Na jaře se vybourá podlaha v milostné kapli, provedou hydroizolační opatření a následně se položí nová keramická dlažba. Stávající podlaha v kapli, která se postavila v letech 1870 – 1873, dosloužila vlivem zvýšené vlhkosti. Stavební práce si vyžádají několikaměsíční uzavření milostné kaple. Bohoslužby se po dobu oprav, které potrvají do podzimních měsíců, budou konat pouze v hlavní lodi kostela. Poutní kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů z let 1870 – 1885 s čestným titulem bazilika minor spravuje Římskokatolická farnost Jiříkov. Kostel se nachází ve Filipově, místní části Jiříkova.

Marie Rottrová vystoupí v Děčíně až v květnu, musela na operaci

Děčín – Již dnes měla na děčínské Střelnici vystoupit Marie Rottrová. Ze zdravotních důvodů bylo nutné koncert přesunout, zpěvačka totiž musela na operaci čelisti. „Nový termín koncertu Marie Rottrové je 18. května, původní vstupenky samozřejmě zůstávají platné," uvedl pořadatel koncertu Jiří Rous. Několik vstupenek je možné ještě koupit přes rezervační systém vstupenkadecin.cz.

Čtěte také zde: FOTO: Od dubna čekají dopravu v Děčíně další změny

Lyžařské areály v Ústeckém kraji za sebou mají slušnou sezonu

Horní Podluží – Za vydařenou hodnotí letošní lyžařskou sezonu provozovatelé areálů v Ústeckém kraji. Oproti posledním letům, kdy v kraji nebylo dost sněhu, se lyžovalo déle a podmínky výrazně zlepšoval i přírodní sníh. Provozovatelé už připravují novinky a vylepšení na sezonu příští. Spokojen je také starosta Horního Podluží Karel Kopecký. Zdejší areál patří právě obci. „Kladem bylo hlavně to, že nebyly výkyvy v počasí, takže se nemuselo dosněžovat a lépe se upravovaly sjezdovky. Na novou sezonu plánujeme vybudovat nové prostory pro lyžařskou školu a půjčovnu," řekl Kopecký.

V České Kamenici opraví a rozšíří domov pro seniory

Česká Kamenice – Modernizaci a rozšíření domova pro seniory a pečovatelskou službu plánují v České Kamenici. Radní na svém posledním zasedání schválili podání žádosti o dotaci z ministerstva práce a sociálních věcí.

Nepřehlédněte: FOTO: Děčín má chytrou kartu, platí v dopravě i obchodech