Se dvaceti miliony korun počítá kraj letos na opravy silnic na Děčínsku. Největší část peněz ukousne oprava mostku ve Verneřicích.

Letošní plán oprav silnic druhé a třetí třídy projednávala rada kraje.

„Plán byl navržen ve výši 100 milionů korun. Tento finanční objem je naplněn převážně opravami živičných povrchů," uvedla mluvčí krajského úřadu Magdaléna Hanáčková.

Z celkové částky poputuje pětina všech peněz na Děčínsko, kde je i jedna ze tří nejnákladnějších staveb v celém kraji. Během léta totiž bude nutné postavit ve Verneřicích nový mostek přes Bobří potok na silnici na Lovečkovice. Ten  spadl v polovině dubna a od té doby musí Verneřičtí využívat objížďku. Na tu se ale nedostanou nákladní auta.

Se čtyřmi miliony korun počítá kraj také na rekonstrukci silnice mezi Rumburkem a Šluknovem, která patří k těm nejkritizovanějším. Především úsek v okolí Valdeku připomíná spíše tanko-drom než silnici druhé třídy.

Po milionu bude stát průtah Janovem a Velkým Šenovem, o milion dražší bude silnice ze Starých Křečan na Šluknov. Na stejné peníze by měla vyjít oprava výtluků na Děčínsku.

Částky jsou ale předběžné, může se stát, že za jednotlivé opravy kraj zaplatí méně.

„V roce 2013 probíhá formou otevřeného řízení nadlimitní veřejná zakázka na uzavření rámcových smluv na zhotovitele souvislých oprav živičných povrchů silnic 
v majetku Ústeckého kraje," uvedla Hanáčková. Uzavřena by měla být v červenci, v srpnu by se mohlo začít s opravami.

Opravovat by se měla také silnice z Dolní Poustevny do Lobendavy. S rekonstrukcí přibližně osmi a půl kilometru silnice by měla začít stavební firma ve druhém čtvrtletí letošního roku. Kdy bude hotová, ale není jasné. Záleží totiž na tom, kolik peněz bude mít letos krajský úřad k dispozici. V současné době totiž nemá peníze na celou rekonstrukci. Kromě silnice samotné se také upraví zhruba 900 metrů silnice na cyklostezku.

„Je to pro nás velmi důležité, protože ta cesta je v zoufalém stavu. Navíc je hodně využívána. Vždyť na přechodu Dolní Poustevna – Sebnitz ročně projde na milion lidí," říká starosta Dolní Poustevny Miroslav Jemelka.