Povolební vyjednávání v Děčíně získala až téměř po měsíci od komunálních voleb formální podobu. Zástupci všech tří stran, tedy ANO, Volby pro město a ODS se sportovci totiž až tento týden podepsali koaliční dohodu, podle které se budou v následujících čtyřech letech řídit.

Dohoda kromě jiného obsahuje rozdělení křesel v orgánech společností, ve kterých má Děčín podíl, nebo rozdělení míst v radě města. Součástí dohody je také způsob řešení neshod mezi jednotlivými stranami.

Koaliční smlouva kromě obsazení rady města řeší také složení například dozorčí rady a představenstva dopravního podniku, který patří městu. Doposud ovládala jeho představenstvo sociální demokracie. Předsedou byl poslanec a zastupitel Jaroslav Foldyna a členy dnes již bývalí zastupitelé Ivan Stríbrský 
a Mojmír Skala.

Podle koaliční dohody připadnou dvě místa v představenstvu hnutí ANO, předseda by pak měl být z ODS. Podle zákulisních informací by se jím měl stát bývalý děčínský primátor Vladislav Raška.

„Ano, tento post podle koaliční smlouvy náleží ODS. Zda to budu já, zatím není jasné. Ale jsem jedním z těch, o kterých se jedná," uvedl Raška.

Podle jeho názoru není nutné vyměnit vedení dopravního podniku, tedy ředitele a jeho náměstky.

„Nemyslím si, že je nutné dělat změny pokaždé, když dojde ke změně ve vedení města. Podle mého názoru jsou lidé ve vedení městských organizací a firem, v nichž má město podíl, lidé na svém místě," dodává možný budoucí předseda představenstva dopravního podniku.

Ke změnám dojde také v dozorčí radě dopravního podniku.

Té doposud předsedá Valdemar Grešík z Volby pro město, za zastupitelstvo v ní pak je komunista Jaroslav Horák. Zatímco post předsedy dozorčí rady Volbě pro město zůstane, druhé místo připadne ODS. O tom, kdo bude obě strany v dozorčí radě zastupovat, se teprve rozhodne.

Součástí dohody je také obsazení křesel v orgánech Technických služeb Děčín a Terma.

Obsazování křesel v orgánech městských firem je pravidelně součástí povolebního vyjednávání. Kromě vlivu na vedení společností vlastněných městem, částečně nebo zcela, jde také o nemalé peníze. Podle výroční zprávy za rok 2013 například jen v loňském roce putovalo na odměny členům orgánů dopravního podniku 1,3 milionu korun.

Koaliční smlouva také popisuje řešení případných sporů uvnitř budoucí koalice. Pokud se na záležitosti zásadního významu neshodnou při jednání rady všichni tři koaliční partneři, mělo by následovat odložení sporného bodu a následně jednání celé koalice.

„Je těžké dopředu říct, co takovou záležitostí bude. Pokud ale třeba bude některý 
z koaličních partnerů chtít udělat na Mariánské louce golfové hřiště nebo z basketbalové haly azylový dům, tak na tom se asi sekneme," říká lídr Volby pro město a budoucí neuvolněný náměstek primátorky Valdemar Grešík. Dalším takovým zásadním bodem by mohl být například městský rozpočet, který projednává rada i zastupitelstvo v závěru každého roku.

Smlouva počítá i s postupem, pokud se strany neshodnou ani na dalším jednání rady. Pak by o dané problematice měli jednat všichni zastupitelé všech tří stran, tedy sedmnáct lidí.

„Za nalezení kompromisního řešení vymíněné záležitosti se považuje takový návrh, pro který bude na koaliční sedmnáctce hlasovat alespoň 13 zastupitelů," píší strany ve smlouvě.

Ta řeší také například to, pokud se některý ze zastupitelů koaličních stran rozhodne hlasovat jinak než jeho kolegové. V takovém případě by na své odlišné hlasování měl předem upozornit.

Trojkoalice si nejen rozdělila důležité posty, ale současně i přepsala dějiny. V čele Děčína má totiž vůbec poprvé
v jeho historii stanout na nejvyšším postu žena: Primátorkou bude Marie Blažková, jednička na kandidátce hnutí ANO, dosavadní ředitelka děčínské pobočky úřadu práce.

Blažková bude mít dva uvolněné náměstky: Hanu Cermonovou z Volby pro město a Jiřího Anděla z hnutí Ano. Zatímco Cermonová již jako náměstkyně působila, Anděl je novou tváří ve vedení města. Třetím pak bude Valdemar Grešík z Volby pro město.

Tato dohoda znamená, že ve funkci končí současný primátor Děčína František Pelant (ČSSD).