„Chtěli jsme lidem zpříjemnit čekání na autobus a také prohloubit vztah lidí ke knížkám," vysvětluje starosta nejmenší obce děčínského okresu Jan Drozd, proč se obec rozhodla založit malou knihovničku na autobusové zastávce u bývalé pošty.

Knížky si může v malé knihovně na zastávce kdokoliv půjčit, může tam ale i dát jiné knížky. Nabídka se tak bude neustále proměňovat.

Stejné je to i v nedaleké Krásné Lípě, kde zavedli podobnou knihovničku na chodbě radnice. Tam byl zájem o naučnou literaturu.

„Třeba knížky o papoušcích nebo akvarijních rybičkách zmizely neuvěřitelně rychle. A místo nich nosí jiné," říká krásnolipský starosta Jan Kolář s tím, že by rád v budoucnu přesunul knihovničku k poště, aby lidé nemuseli chodit do patra.

„Mně by se líbila například nějaká stará telefonní budka," dodává Kolář.

Loreta v Rumburku. Vstupní budova pochází z poloviny 18. století.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Knihovnička, kde se nemusíte nikde registrovat, funguje také v Centru Pivovar v Děčíně. Knihobudka zase funguje od začátku letošního roku v jednom z teplických nákupních center.

„Ohlasy jsou velké. Lidé mi třeba i jen zavolají nebo napíší SMS s poděkováním, že mají kam již nepotřebné knihy uložit. Často jim leží doma a přendavají je sem a tam s výčitkou – přece je nemohu vyhodit," říká Michaela Habenichtová, která je patronkou knihobudky v Teplicích.

Městská knihovna ve Štětí provozuje knihobudku například na vlakovém nádraží v Hněvicích a také v osm kilometrů vzdálené vesničce Veselý, kde žije zhruba 20 obyvatel.

Na Litoměřicku knihobudku lidé najdou také v restauraci na horním nádraží v Litoměřicích. Svépomocí si knihobudku v podobě domku s policemi vyrobili také klienti Centra sociální pomoci a umístili ji do Palačinkárny v Pekařské ulici.

Na Podřipsku je knihobudka od března například na vlakovém nádraží a v ulici Karla Jeřábka v Roudnici.

Miroslav Červenka trpí rakovinou a pojišťovna mu nechce biologickou léčbu proplácet
Vlna pomoci: Lidé poslali těžce nemocnému Mirkovi z Děčína již 300 tisíc