Ústecký kraj chce postupně změnit sociální ústavy na chráněná bydlení. První etapa transformace 
v rámci ústavu v Lobendavě 
a Teplicích skončila. Samospráva letos investuje do sociálních služeb přes 80 milionů korun.

Největší část peněz kraj investuje právě do přeměny ústavu sociální péče v Lobendavě ve Šluknovském výběžku a domova pro lidi se zdravotním postižením v Hliňanech na Teplicku.

Peníze na stavbu nového chráněného bydlení samospráva z větší části získá z ministerstva práce a sociálních věcí. Pro každý kraj má stát na přeměnu pobytových zařízení podle Hanáčkové připraveno sto milionů korun.

Transformaci v Lobendavě a v Hliňanech kraj rozdělil do dvou etap.

„První etapa skončila v červnu a představovala v případě Lobendavy rekonstrukci dvou domů v Rumburku a v případě Hliňan rekonstrukci jednoho domu v Teplicích a výstavbu nového domu v Trmicích," uvedla mluvčí krajského úřadu Magdaléna Hanáčková.

Přeměna začala před dvěma lety

O přeměně ústavů v chráněné bydlení začal kraj uvažovat před několika lety. V létě 2012 krajské zastupitelstvo schválilo zrušení ústavu s tím, že klienti se přestěhují do chráněného bydlení. S tím již měli v Lobendavě dobré zkušenosti. Několik klientů totiž již v té době žilo v pronajatých bytech v nedalekém Šluknově.

„Zpočátku to byl šok, že se musíme starat samy o sebe. Předtím jsme byly zvyklé, že nám vše organizují zaměstnanci ústavu," vzpomínala Helenka na začátek nového života v pronajatých bytech ve Šluknově.  Spolu s dalšími klienty se tam přestěhovala před dvěma lety v lednu.

Původní objekty klienti opustí. Ve druhé etapě transformace postaví kraj ještě domy v Ústí nad Labem, Velkém Šenově a Šluknově.
„Počet institucí a kapacita se nerozšíří, jen klienti budou využívat služeb komunitního a nikoliv ústavního typu," vysvětlila Hanáčková.

Náklady snížila výběrová řízení

Druhá etapa skončí v listopadu 2015. V rámci projektu museli odborníci posoudit, jak velkou pomoc od personálu klienti potřebují.
Právě sociální služby pro zdravotně postižené dospělé lidi zajišťuje především kraj. Domovy pro seniory mají na starosti příslušné obce a města. V loňském roce Ústecký kraj vyčerpal na investice 
v sociálních službách 30,2 milionu korun.

„Měli jsme připraveno více, ale zdrželo se výběrové řízení na zakázku domova sociálních služeb v Kadani a Mašťově na Chomutovsku," doplnila Hanáčková.

Pro letošní rok je v rozpočtu připravena částka 81,3 milionu korun.

Na přeměně vydělají především klienti, v chráněném bydlení rodinného typu získají výrazně více soukromí. V ústavu totiž žijí v nevyhovujících prostorách, kdy v jednom pokoji bydlí až šest klientů.