„Dobrý den, nevím, zda je to ve vaší kompetenci, ale potřeboval bych zjistit, kde je pohřbený můj otec. Byl jsem na Folknářích, ale mé hledání bylo bezúspěšné. Prosím vás tedy o podání informace," napsal jeden z dotazujících.

Ani tak bizarní dotaz úředníky nezaskočil. Tazateli dokázali poradit, kde by se hledaná urna mohla nacházet, i jak najít daný sektor.

„Na jednotlivé dotazy odpovídají příslušní odborní pracovníci magistrátu. My jejich odpovědi následně zveřejňujeme," říká tisková mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

Lidé se také často dotazují na věci, které děčínský magistrát nemůže ovlivnit. Návštěvník muzea v Děčíně se například ptal, proč nemůže v muzeu platit kartou. Muzeum ale nepatří Děčínu, jeho zřizovatelem je Ústecký kraj.

„V takovém případě se snažíme odpověď zprostředkovat tomu, koho se dotaz týká. Případně předáme kontakt, na koho je možné se obrátit," doplňuje Lakomá.

Pro mnoho obyvatel je v dnešní době snazší, když se na magistrát obrátí pomocí dotazníkového formuláře na webových stránkách města, než úředníkům zavolat či na úřad dojít osobně. Možná i proto se mezi dotazy objevují zajímavé perličky – stačí si je chvíli procházet a čtenář narazí na řadu zajímavostí. Nechybí ale ani praktické dotazy: Jeden z obyvatel města se nedávno například ptal, proč musí důchod-ci platit za svoz odpadu ve městě.

Jiná tazatelka se naopak ptala soukromě: Co má dělat, když si před rokem nechala udělat novou občanku, ale během celého roku si pro ni nedošla. Tím si nevědomky mohla zadělat na problémy. Podle odpovědi magistrátu se jedná o přestupek, za který je možné dát až desetitisícovou pokutu.

Velmi často si lidé také příliš neberou servítky. To se nejčastěji týká dlouho se vlekoucích věcí. Například již zmiňovaného sekání trávy, případně opravy Dělnické a Kamenické ulice.

„Chtěl bych se zeptat, jestli ještě bude někdy otevřen „kruhový" objezd u Výtopen. Minulý měsíc už tam nebyla vidět ani noha, dlažba se úspěšně propadá, jak po ní jezdí auta a autobusy, a ve špičce se z Letné nedá vyjet," napsal jeden tazatel na web města.

„Dobrý den, zajímalo by mě, jak to bude s ulicí Dělnická. Nešlo by částečně zprůjezdnit kruhový objezd? Beztak se tu nic neděje, je to ostuda, jak to dlouho trvá. Tohle by se jinde takhle dlouho nedělalo, např. v Německu by to jelo rychle. Bude to vůbec letos kompletně hotové? Je to už moc ubohé, jak celá akce dlouho trvá," přidává se další nespokojený občan města. Dělnická ulice měla být hotová již loni na podzim, její opravu ale prodloužily problémy s uložením plynovodu.

Poznámka redakce: Některé dotazy jsme kvůli špatnému pravopisu museli upravit.

Co je mezi dotazy „hitem"? V poslední době bylo hlavním tématem dotazů obyvatel Děčína na magistrátním webu sekání trávy v nejrůznějších částech města. Firma, která má na starosti údržbu zeleně, se totiž dostala do poměrně velkého skluzu. Nepomohlo jí ani relativně vlhké a teplé počasí. Ve velké části Děčína tak tráva dorostla do výšky, na kterou lidé nejsou zvyklí a na špatné sekání si dlouhodobě stěžují.
Velmi často si lidé také stěžují na průběh vlekoucích se staveb a ptají se na jejich dokončení, to se týká především dopravních staveb a rekonstrukcí některých frekventovaných ulic. Jejich oprava totiž komplikuje život.