„Vaření piva a vybudování  jakési pivovarské restaurace bude až posledním krokem 
v plejádě našich investičních záměrů. Nejprve jsme se zaměřili na stavební úpravy prostor, ve kterých  chceme od příštího léta spustit provoz nové palírny a moštárny," popsal Jan Kotouč priority plánovaných proměn. Budou rozsáhlé, a proto  se neobejdou bez vstupu dalších investorů 
a  využití bankovních úvěrů.

Pivovar Česká Kamenice„Zdejší areál chátral desítky let a jeho obnova bude finančně i časově náročná. Dosavadní práce se týkaly především střechy a okapů, během zimních měsíců se zaměříme na stavební úpravy interiérů. Pak nás  čeká ta největší etapa proměn, na které chceme získat dotaci," připomněla  Radka Kotoučová.

Když se před lety s manželem pustila do provozu palírny a moštárny Benátky, určitě ani nepomyslela na to, že profesi kantorky vymění za výrobu lahodných moků.

„Už teď rozsah  našeho podnikání vybočuje z původních záměrů. Přibyly plány, se kterými jsme kdysi vůbec nepočítali, ale snad se nám je podaří dotáhnout do úspěšného konce. I když nás to kromě peněz bude stát hodně nervů," tvrdí paní Radka.

Na obnovu bývalého panského pivovaru, v jehož areálu se stáří některých budov blíží ke čtyřem stoletím,  začali a i nadále budou dohlížet památkáři.

„Právě proto, že některé části areálu patří mezi kulturní památky a chceme na jejich opravy získat dotační peníze, musíme o to přísněji 
v průběhu rekonstrukce respektovat všechny požadavky památkové péče. Bude to znamenat třeba i pomalejší postup některých stavebních prací, ale jako milovníci historických staveb ctíme požadavek zachovat jakousi původnost vzhledu dotyčných objektů. Navíc je až osudové, jak ladí naše záměry na využití areálu, tedy  vybudování palírny a pivovaru,  s původním účelem. Těším se na to,  jak vyniknou opravené barokní budovy v kontrastu moderní lihovarnické a pivovarské technologie,"  zdůraznil Jan Kotouč.

Pivovar Česká KamenicePaní Radka prozradila ještě další pozoruhodný záměr.

„Do budoucna plánujeme 
i exkurze návštěvníků opravenými budovami včetně zasvěceného výkladu k technologii a historii. Součástí prohlídek budou i ochutnávky vyráběných produktů."

Obnovou pivovaru se nepodaří jen zlepšit vzhled historického areálu v centrální zástavbě České Kamenice. Ovoc-ný lihovar, moštárna a později i zamýšlená výroba piva poskytnou i nové pracovní příležitosti. Ostatně už nyní čes-kokamenická palírna Benátky funguje jako chráněná dílna a sociální podnik dle terminologie EU a zaměstnává šest zdravotně postižených. Po přestěhování palírny do zrekonstruovaných částí pivovaru získají práci další lidé.

„Náš projekt počítá s nabídkou zaměstnání dalším deseti lidem. Počet zaměstnanců v areálu by se pak měl ještě postupně zvyšovat," dodal Jan Kotouč.