Přes dvacet let farmaří Zdeňka Nováková z České Kamenice na Děčínsku. Na své farmě, zaměřené na zemědělskou prvovýrobu, tráví desítky hodin týdně. A pořád ji to baví, i když starat se o farmu je pořádná dřina.

„Začínala jsem s jednou krávou, kterou jsem od rodičů dostala k maturitě," vzpomíná. Od té doby udělala neuvěřitelný pokrok.

Zdeňka Nováková spolu se svou rodinou na farmě chová 380 kusů skotu masného typu plemene Limousin, osm chovných býků téhož plemene, 
58 dojnic plemene Montbéliard původem z Francie, šest teplokrevných koní a 160 ovcí masného typu plemene Charolais a Suffolk.

Na farmě včetně ní pracují celoročně čtyři lidé.

A daří se jim.

„V letošním roce máme nejlépe hodnoceného plemenného Limousinského býka, který byl ohodnocen 86 body," říká hrdě.

Zdeňka Nováková má k zemědělství blízko již od mládí. Pro tuhle životní cestu se rozhodla sama, její rodiče totiž zemědělci nebyli. Proto šla na střední zemědělskou školu, proto se v necelých dvaceti letech vrhla na farmaření.

Z původních pěti hektarů, které měla pronajaté, nyní její firma obhospodařuje 600 hektarů pozemků.

Vedení farmy má její majitelka pevně v rukou. Dohlíží na chov, zaměstnance, rozhoduje o investicích a neváhá řídit i traktor. Těch má ostatně několik.

„Jezdím v nich ráda, baví mě to," říká.

Její biofarma navíc neustále rozšiřuje svůj záběr. Teď je to například prodej biomléka přímo lidem.

„Musela jsem sehnat řadu razítek," vzpomíná na úřednický kolotoč. Prodej probíhá každý den mezi 17. a 18. hodinou, lidé si ale mohou domluvit i jiný termín, stačí zavolat na číslo 602 838 579. Za litr mléka tu zaplatíte 15 korun; 
s sebou si ovšem vezměte PET lahve, aby vám měli mléko do čeho stočit.

„Technologie dojení a chlazení je vysoce moderní a kvalitní, odpovídá všem hygienickým parametrům," říká Zdeňka Nováková s tím, že podle laboratorních testů mléka se její biofarma řadí na první místo v čistotě a kvalitě. Do budoucna uvažuje i o tom, že bude na farmě vyrábět sýry či tvarohy.

Farmu najdete v Markvarticích, na silnici mezi Benešovem nad Ploučnicí a Českou Kamenicí. Na prodej biomléka vás upozorní speciální cedule.

Odběr biomléka si můžete 
domluvit na: 602 838 579