Jenže ten se k tomu nemá, Jiříkov se tak zřejmě připojí k insolvenčnímu návrhu.

Jiříkov odebíral elektřinu od neziskovky Elektřina pod kontrolou, respektive na ni navázané firmy EPK Trade.

„Zpočátku bylo vše bez problémů, dodávky byly bez problémů. I peníze jsme ušetřili. Naposledy nám ale poslali jen vyúčtování, a to ještě na naše vyžádání. Peníze ale už nepřišly," říká starosta Jiříkova Michal Maják.

Podle Majáka dluží firma Jiříkovu přibližně 600 tisíc korun, a to včetně dodávek pro městské příspěvkové organizace jako je například škola nebo školka.

Město se snažilo již v minulosti dluh řešit insolvencí, ale neúspěšně.

„Byli jsme odkazováni na soudy a exekuce. Dozvěděli jsme se ale, že se obce na Moravě, které jsou postižené stejně jako my, chystají podat insolvenční návrh, 
k tomu se pravděpodobně připojíme," přibližuje další postup Michal Maják.

Kontaktovat přímo firmu EPK Trade možné není. Telefonní číslo, které má uvedené na svých webových stránkách, totiž není funkční.

Pohledávka Jiříkova bude pravděpodobně jedna z největších. Podle MF Dnes jsou do insolvenčního návrhu zahrnuté pohledávky ve výši 1,34 milionu korun, skutečné dluhy ale budou zřejmě mnohem vyšší.

EPK začala nabízet elektřinu především obcím před několika lety. A slavila řadu úspěchů, především u obcí na Moravě, kde má i své sídlo. Například na Hodonínsku uzavřelo takovou smlouvu více než deset obcí. Přitom právě v Hodoníně EPK i EPK Trade sídlí.

Problémy vypluly na povrch přibližně před rokem, kdy vyšlo najevo, že firma sice vybírá od zákazníků, kterých měla několik tisíc, zálohy, ale již je neposílá dodavateli elektřiny. Vše navíc komplikují vztahy mezi odběrateli a neziskovkou EPK a firmou EPK Trade.

Zdaleka největším věřitelem tak je společnost Amper Market, která firmě EPK Trade dodávala elektřinu. Svůj dluh vyčíslila na více než 70 milionů korun.

Amper Market čtvrtého prosince rozeslal zákazníkům dopis i s právním stanoviskem, v němž autoři upozorňují na porušení Smlouvy o energetickém poradenství ze strany EPK. Odběratelům tehdy hrozilo, že by se mohli ocitnout bez elektřiny.

Do podobné situace se nechce dostat Jiříkov, proto zadal dodávku elektřiny dominantnímu dodavateli 
a připravuje soutěž.

„Ty peníze, které nám dluží, by se hodily na spoustu užitečných věcí. Mohli bychom opravit chodníky, udělat něco pro děti," povzdechl si starosta Michal Maják.

O případ se zajímá také policie. Okresní soud loni vydal předběžné opatření proti EPK, ta se ale hájila tím, že s firmou Amper Market nemá žádný obchodní vztah.