Hospodu U Nádraží pracovníci Krajské hygienické stanice zkontrolovali minulou středu.

"Při kontrole bylo zjištěno, že hostům je umožněno kouřit ve vnitřním prostoru provozovny. Na stolech v konzumační místnosti byly popelníky," uvedli ve svém vyjádření k uzavření hospody pracovníci krajské hygieny s tím, že u vstupu chyběla cedulka o zákazu kouření.

V kuchyni se navíc měla vyskytovat černá plíseň a podlaha, některé spotřebiče nebo odkládací plochy byly špinavé. Hospoda měla skladovat i potraviny s prošlým datem trvanlivosti a zamrazovat syrové maso a další potraviny. Ty ale podle podmínek jejich výrobce v mrazáku neměly co dělat.

Odpadky v národním parku kromě strážců nově uklízí firma.
Nechutná zákoutí hyzdí národní park, jsou v nich i lidské výkaly

Krajská hygienická stanice tak rozhodla hospodu nechat uzavřít, hospoda už ale mohla znovu otevřít po pěti dnech od uzavření. Veškeré nedostatky totiž majitel zlikvidoval, což potvrdili i pracovníci krajské hygieny. Teď jej ale čeká pokuta.

Majitel hospody U nádraží Viktor Vorba kroky hygieny respektuje a uznává, že měla právo mu některé prohřešky vytknout. S hygienou navíc podle svých slov nikdy dříve potíže neměl. V domě, ve kterém provozuje restauraci, ale zároveň bydlí, a tak podle něj některé nedostatky vůbec nesouvisely s provozem restaurace.

"Přišli nám sem po pracovní době a je pravda, že nás chytili kouřit. Zaplatil jsem pět tisíc za to, že na dveřích nemám cedulku se zákazem kouření. Já jsem ji tam původně měl, ale někdo ji strhnul, tak jsem objednal plastovou z internetu," řekl Deníku Viktor Vorba s tím, že se mu ale omezování protikuřáckým zákonem nelíbí. "Nemohl bych si naplánovat ani rodinnou oslavu ve své vlastní restauraci, i když bych měl zavřeno. Lidi navíc zákon rozděluje a nekuřáci se s kuřáky v hospodě kolikrát ani nebaví," netajil své rozhořčení.

Písničkář František Nedvěd.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Takzvanou sanitárku hospody měl pak v plánu ještě letos. "Končil roční cyklus provozu hospody a stěny a podlaha za tu dobu zajdou. Chtěl jsem vymalovat za měsíc, protože když zavřete kuchyň na víkend v listopadu, tak to nikoho nebolí," upřesnil Vorba.

Dodal, že maso zamrazili výjimečně, protože zbylo. Pravidelně totiž podle jeho slov objednávají čerstvé a ani nejsou příznivci zamrazování masa. Takto skladované maso je ale povinností označit štítkem, což kuchař neudělal.

"Žádné zkažené maso jsme tu neměli. Kuchař na to jen zapomněl," vysvětlil Vorba.

Některé jídlo navíc mělo být v lednici, ze které potraviny do provozu nejdou. Hygiena podle majitele přijela i v nešťastnou dobu. "Kuchař si dal jen pauzu a chtěl uklízet až po odpočinku, protože byl od šesti od rána na nohou," doplnil.

Vánoční pečivo bude letos zřejmě o něco dražší.
Pekaři: Vánoční pečivo může zdražit až o 15 procent

Podle názoru majitele za kontrolou hygieny může stát jeho konkurence.

"Když budete chtít zavřít hospodu, tak každý, kdo tomu trošku rozumí, hospodu nechá zavřít za pět minut. A to jakoukoliv," uzavřel Vorba.

O problémovou hospodu se podle starostky České Kamenice Hany Štejnarové skutečně nejedná.

"Jestli je problémová, nebo ne, je věcí živnostenského úřadu a hygieny. My jsme ale nikdy žádný problém neřešili a nikdy žádné stížnosti na ně nebyly," řekla Štejnarová.

Hospoda má naopak podle hodnocení na sociálních sítích kladné recenze. Lidé si chválí prostředí podniku, jídlo, pivo i personál. "Skvělé jídlo, ohromné porce a hlavně milá obsluha," přidal svůj názor například Michal Jelínek.

O tom, jak podnik funguje, se přijela přesvědčit také redakce Děčínského deníku. Majitel ji neváhal zázemím provést.

Ilustrační foto.
Strážníci: Narkomanů v Rumburku přibývá