1 plus 1. To není matematický příklad, ale možnost, jak o následujícím víkendu ušetřit na vstupném na památky. Začíná totiž turistická sezona – a řada památek na Děčínsku chce přilákat především rodiny s dětmi na zvýhodněné vstupné. Akce 1 plus 1 znamená, že jeden člověk platí vstupné, druhý jde zdarma.

„Nejpestřejší nabídku mohou využít obyvatelé, ale i návštěvníci největšího města v Českém Švýcarsku – města Děčína,“ říká manažerka Českého Švýcarska Dana Štefáčková.

Právě v Děčíně se totiž do slevové akce zapojil jak  místní zámek, tak i zoologická zahrada.

„Většina návštěvníků přijde a diví se, že taková slevová akce je, cíleně jich přijde málo,“ říká mluvčí zahrady Alena Houšková s tím, že zahrada nabízí například zlevněné vstupné pro rodiny s dětmi celý rok.

V děčínské zoo mohou lidé vidět 110 druhů zvířat, z nichž některé nenajdete v žádné jiné zahradě u nás. „Největším hitem je velkorysý výběh medvědů, oblíbená je expozice vodních ptáků a nový výběh jezevců. Děti tu nevyjdou z her a řádění – je tu areál s průlezovým hradem, lanová opičí dráha, kamzičí ministěna, obrovské „člověče, nezlob se“, dřevěné plastiky zvířat, hry o zvířatech a na zvířata v celém areálu, kontaktní koutek, kde se dají zvířata hladit i krmit,“ láká Štěfáčková.  

Akci 1 plus 1 ale mohou využít třeba i lidé na Šluknovsku. Nejsevernější město České republiky  se pyšní novou dominantou – zrekonstruovanou budovou renesančního zámku, který se po požáru v roce 1986 opět zaskvěl v celé své obnovené kráse a otevřel brány veřejnosti. Aktuálně je zde připravena výstava originálů kostýmů a rekvizit z televizního pohádkového seriálu ARABELA.

Prohlédnout si za zvýhodněné vstupné můžete i rumburskou loretu.

Pokud o víkendu zavítáte do Krásné Lípy, nezapomeňte za výhodné vstupné navštívit Dům Českého Švýcarska. Stojí přímo na náměstí. Hitem mezi návštěvníky je interaktivní expozice.

„Interaktivní expozice nadchne všechny, kteří touží objevovat krajinu Českého Švýcarska všemi svými smysly. Umožní vám nahlédnout do nejskrytějších zákoutí místní přírody a dozvědět se něco o historii tohoto jedinečného území,“ popisuje Dana Štěfáčková.