VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodským klesly tržby

Děčínsko - Lidé omezili návštěvy v restauracích, když už přijdou, mnoho neutratí

12.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Milan Jaroš

Ekonomická krize už dolehla i na provozovatele restaurací na Děčínsku. Od ledna některým znatelně klesly tržby. Většinu z nich zachraňuje to, že k nim lidé chodí na obědy.

„Do hospody si pořád rád zajdu. Ale piv si už rozhodně neporučím tolik, jako dříve. Ne, že by pivo bylo dražší, ale musíme doma šetřit, abychom si vytvořili nějaké rezervy do budoucna. Nevíme, kdo z nás přijde o práci,“ svěřil se Karel Dlouhý z Rumburku.

Není sám, kdo považuje vysedávání po hospodách za plýtvání penězi. Oslovení majitelé a zaměstnanci restaurací na Děčínsku si stěžují, že lidé méně utrácejí.

„Ubylo nám na tržbách třicet až čtyřicet procent. Chodí k nám míň lidí. Ale hodně si u nás dávají jídlo, hlavně přes poledne,“ řekl Mirek Sedmík z děčínské hospody Kocanda.

„U nás je to jen o jídle, kvůli tomu stále lidi chodí. Ale tržby nám klesly také,“ připustil Pavel Veselý z restaurace Myslivna v České Kamenici.

Alena Rybová z Děčína vidí důvody, proč do pohostinství chodí na jídlo, jasně: „Naobědvat se do restaurace chodím, stejně jako ostatní kolegyně z práce. Tedy ve všední dny. Od toho dostávám od zaměstnavatele stravenky. Jinak bych si to dovolit nemohla.“

Hostincům v menších obcích ale zákazníci se stravenkami nepomáhají.

„Jídel připravujeme o polovinu méně, než třeba na podzim. A to přitom držíme nízké ceny. Ale ve všední dny k nám na obědy mnoho lidí nepřijde a přes víkend to není lepší,“ postěžoval si Martin Šmalcl z restaurace Rudý Dům v Martiněvsi. Dodal, že naštěstí chodí do hospody stále dost stálých hostů, kteří se rádi napijí piva. I když i toho už vytáčejí méně.

„Bez štamgastů by to nešlo, pijí méně, než dříve, ale drží nás nad vodou. Nechceme zaměstnancům krátit mzdy ani zkracovat provozní dobu. Uvidíme, jak se situace vyvine,“ zamyslel se ještě Šmalcl.

Veronika Weberová z varnsdorfské restaurace U Žofinky informace ostatních zaměstnanců rhostinců jenom potvrdila: „Hostů, i těch stálých, nám ubylo. Vypijí půlku toho, co před rokem. Co s tím? Chováme se pružně. Když je hospoda prázdná, zhasneme a jdeme domů. Nebudeme tu přece svítit zbytečně.“

Autor: Jan Trojan

12.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oblečené lamy platí za dobrou turistickou atrakci
21

FOTOGALERIE: Cestovatelé Travelbeat v Peru: Vyšlápli jsme si k Laguně

Ilustrační foto

Voda z vlastní studny - na kolik přijde

Poslední zápas? To byla taková třešnička na dortu, usmíval se Pomikálek

Děčín – Basketbaloví Válečníci splnili roli favorita. Ve čtvrtfinále vyřadili v pěti zápasech (4:1) Kolín a v semifinále na ně čekají

Osud toulavé a hubené fenky vyvolal v Děčíně vlnu emocí

Děčín – Případ vyhublé fenky výmarského ohaře, která se týden potulovala po Letné v Děčíně a vrátila se k majitelům, vyvolal na sociálních sítích vlnu ohlasů. Lidem se totiž nelíbí, že je fena podvyživená, a často viní také děčínský městský útulek, že s tím nic neudělá.

KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Děčínsko - Nový maskot krajských hasičů, výluky ve Šluknovském výběžku nebo pozvánky na zajímavé akce. Přečtěte si přehled událostí na Děčínsku.

FOTO: Dobrovolní hasiči v Jílovém hasili fiktivní požár na zámku

Jílové – U fiktivního požáru v prostorách zámku v Jílovém cvičně zasahovala jednotka dobrovolných hasičů Jílové – Modrá.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies