VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodským klesly tržby

Děčínsko - Lidé omezili návštěvy v restauracích, když už přijdou, mnoho neutratí

12.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Milan Jaroš

Ekonomická krize už dolehla i na provozovatele restaurací na Děčínsku. Od ledna některým znatelně klesly tržby. Většinu z nich zachraňuje to, že k nim lidé chodí na obědy.

„Do hospody si pořád rád zajdu. Ale piv si už rozhodně neporučím tolik, jako dříve. Ne, že by pivo bylo dražší, ale musíme doma šetřit, abychom si vytvořili nějaké rezervy do budoucna. Nevíme, kdo z nás přijde o práci,“ svěřil se Karel Dlouhý z Rumburku.

Není sám, kdo považuje vysedávání po hospodách za plýtvání penězi. Oslovení majitelé a zaměstnanci restaurací na Děčínsku si stěžují, že lidé méně utrácejí.

„Ubylo nám na tržbách třicet až čtyřicet procent. Chodí k nám míň lidí. Ale hodně si u nás dávají jídlo, hlavně přes poledne,“ řekl Mirek Sedmík z děčínské hospody Kocanda.

„U nás je to jen o jídle, kvůli tomu stále lidi chodí. Ale tržby nám klesly také,“ připustil Pavel Veselý z restaurace Myslivna v České Kamenici.

Alena Rybová z Děčína vidí důvody, proč do pohostinství chodí na jídlo, jasně: „Naobědvat se do restaurace chodím, stejně jako ostatní kolegyně z práce. Tedy ve všední dny. Od toho dostávám od zaměstnavatele stravenky. Jinak bych si to dovolit nemohla.“

Hostincům v menších obcích ale zákazníci se stravenkami nepomáhají.

„Jídel připravujeme o polovinu méně, než třeba na podzim. A to přitom držíme nízké ceny. Ale ve všední dny k nám na obědy mnoho lidí nepřijde a přes víkend to není lepší,“ postěžoval si Martin Šmalcl z restaurace Rudý Dům v Martiněvsi. Dodal, že naštěstí chodí do hospody stále dost stálých hostů, kteří se rádi napijí piva. I když i toho už vytáčejí méně.

„Bez štamgastů by to nešlo, pijí méně, než dříve, ale drží nás nad vodou. Nechceme zaměstnancům krátit mzdy ani zkracovat provozní dobu. Uvidíme, jak se situace vyvine,“ zamyslel se ještě Šmalcl.

Veronika Weberová z varnsdorfské restaurace U Žofinky informace ostatních zaměstnanců rhostinců jenom potvrdila: „Hostů, i těch stálých, nám ubylo. Vypijí půlku toho, co před rokem. Co s tím? Chováme se pružně. Když je hospoda prázdná, zhasneme a jdeme domů. Nebudeme tu přece svítit zbytečně.“

Autor: Jan Trojan

12.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

REMÍZA. Derby skončilo nerozhodně, Varnsdorf uhrál v Ústí nad Labem remízu 1:1.
18

FOTO: Plichta v derby? Ta nepotěšila nikoho

Pokračování stavby Vilsnické spojky
2 16

FOTO: Vilsnická spojka roste před očima

Přestoupil a nasázel tři góly

Děčín - Ke třetí výhře hokejistů v sezóně přispěl Martin Baránek. Ve svém první startu nasázel hattrick.

Chytrých zastávek bude v Děčíně víc. Kde budou?

Děčín - Za nové inteligentní panely včetně zapůjčeného na Tyršovce zaplatí radnice 640 tisíc.

Děčín chce grilovat na špičce, hlasovalo pro ni nejvíce lidí

Děčín – Nové grilovací místo budou moci lidé využívat k piknikům už na jaře. Město ho vybaví i stoly.

Tady ne! Děčín omezí sociální dávky na bydlení

Děčín – K omezení vyplácení sociálních dávek nově příchozím nájemníkům by mělo dojít v problémových domech v Zelené a Krátké ulici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení