Zraněného muže si všimla dvojice horolezců, kteří se spustili na jednom z nejoblíbenějších míst pro horolezce, 
v Labském kaňonu. Pomlácený horolezec ležel na zemi pod skálou.

„Zraněný muž byl v bezvědomí, oba dva muži, kteří jej nalezli, okamžitě zahájili resuscitaci a zároveň zavolali na tísňovou linku," říká mluvčí zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Petr Bureš.

Protože zraněný muž ležel ve velmi těžko přístupném skalním terénu, vyrazila na místo neštěstí helikoptéra.

„Záchranáři se k muži slanili a pokračovali v resuscitaci. Jeho zranění ale byla bohužel natolik závažná, že oživovací pokusy nebyly úspěšné," dodává Bureš.

Co bylo příčinou pádu muže ze skály, zatím není jasné. Jednou z možností je také to, že si při slaňování desítky metrů vysokého masivu vzal příliš krátké lano. Další z možných variant mohlo být špatné uvázání.

Pomoci s určením příčiny neštěstí by měli pomoci také policisté.

„Zjišťujeme všechny okolnosti. Tedy nejen příčinu pádu, ale také například totožnost zemřelého muže," uvedla v úterý odpoledne policejní mluvčí Petra Trypesová.

Letos se jedná o první oběť skal v Českém Švýcarsku. Podle informací Děčínského deníku ale již minulý týden jeden z horolezců při zdolávání skály spadl, jeho pád ale nebyl tragický, odnesl jej pouze zraněním.

U podobného případu zasahovali loni v létě záchranáři přímo v Děčíně, kde se zřítil horolezec z jištěné via ferraty na Pastýřské stěně v centru města.

Šestatřicetiletý muž měl tehdy přelézat z jedné cesty na druhou, což je zakázané. A při tom se vycvakl z ferratového setu. Následně mu podklouzla noha a spadl z přibližně čtyřiceti metrů.
Muž si pádem způsobil řadu zlomenin, ale při transportu do ústecké nemocnice byl při vědomí.

Na podobné situace poměrně pravidelně cvičí nejen profesionální, ale i dobrovolní hasiči. V poslední době se několik cvičení konalo právě na via ferratě v Děčíně, která se již během několika měsíců stala velmi vyhledávanou.