„Ano, hlasoval jsem pro zavření obchodů na státní svátek. Doporučení nám dal odborový svaz, z toho jsem vycházel," říká děčínský poslanec Jaroslav Foldyna s tím, že jednoduše ale nový zákon v ČSSD neprošel. „Byla o tom diskuze. Já ale respektuji postoje zaměstnanců. Myslím, že si lidé pracující v marketech mají vydechnout," dodává.

Obchodní řetězce se na nový zákon připravují různě.

„V zákonem stanovených svátcích zůstanou uzavřené i všechny nájemní obchody v našich prodejnách," uvedl mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

„Jako vstřícný krok vůči našim zákazníkům jsme se rozhodli 27. října prodloužit otevírací dobu na většině prodejen minimálně do 22 hodin. Tím naši zákazníci získají více času, aby si pohodlně nakoupili na sváteční den," uvedla mluvčí obchodního řetězce Billa Lucie Borovičková.

„Zákon reguluje otevírací dobu, ale neomezuje možnost vykonávat v obchodech jiné činnosti, jako například doplňování zboží, úklid či inventuru. Přesto jsme se rozhodli této možnosti nevyužít a státní svátek tak bude pro velkou většinu našich zaměstnanců dnem pracovního volna," říká personální ředitel řetězce Albert Ctirad Nedbálek.

Děčínské Tesco informuje zákazníky o pátečním zavření letákem.Zdroj: DeníkV Děčíně si tak lidé budou moci nakoupit pouze v malých obchodech – zavřené bude například i bynovské Tesco či Albert na Kamenické ulici. Byť jsou tyto obchody menší než klasické hypermarkety, pořád mají větší rozměr než 200 metrů čtverečních.

Otevřené bude Centrum Pivovar Děčín. Částí místních obchodů ale zůstane v centru i tak zavřená. Zavře například Billa, místní prodejna elektro či prodejna hraček.

„Otevřeny budou menší prodejní jednotky a také restaurace či Hopsárium, na ně se nový zákaz nevztahuje," říká ředitelka Pivovaru Kapitán a restaurace Jana Zbortková. Centrum bude zkoumat, zda do něj lidé přijdou i přesto, že si nebudou moci nakoupit ve všech obchodech.

„Tím, že celé centrum v pátek na státní svátek otevřeme, vyzkoušíme, jaký to má smysl," dodává Jana Zbortková.

Lidé vnímají uzavření velkých obchodů během svátků rozporuplně.

„Jsem jedině ráda, konečně se těch pár dní v roce můžu věnovat rodině, lidi si můžou nakoupit den předem, však hlady neumřou, a kdyby jooo umírali, ať si zajedou do Němec," napsala do diskuze na facebook Děčínského deníku Michaela Paul.

„Mně přijde, že je to diskriminační – nevím, proč by měl někdo někomu nařizovat, kdy má mít otevřeno a kdy ne. Ať si to každá společnost zařídí podle sebe, jak se jim to hodí," píše Jana Korbelová.

Nejbližší státní svátek, který nás čeká – 17. listopadu – nová legislativa nereguluje a obchody tak zůstanou normálně otevřené.  Na Štědrý den 24. prosince musí obchodníci prodejny nově zavřít nejpozději v poledne a zavřeno zůstane také po dobu obou vánočních svátků 25. a 26. prosince.