Děčínské Podmokly připomínají stále více město duchů. Plno obchodů je tu totiž dlouhodobě prázdných, určených k pronájmu. Jenže o ně nikdo nemá zájem. Chybí to hlavní: zákazníci.

„Na Teplické ulici pronajímáme nebytové prostory. Je ale problém je pronajmout," říká například Petr Zdobinský z realitní kanceláře SKZ REAL.

V Podmoklech se snaží udat nebytové prostory i další realitní kanceláře nebo i majitelé domů. Zkoušeli jsme si naoko pronajmout trafiku na Teplické ulici, kde je hned několik prázdných obchodů.

„Nechal bych vám to za nájemné pět tisíc korun, na dalších pět tisíc korun vyjdou zálohy na služby," uvedl majitel, jemuž tu patří i další nebytový prostor. Ani ten nemůže pronajmout.

Problémem je nedostatek lidí v centru.

„Část zákazníků vytáhl 
z centra města Pivovar, část sem přestala chodit po přesunutí tržnice před Korál," upozorňuje Zdobinský s tím, že dříve v Podmoklech pulzoval život.

To už ale neplatí, což si uvědomuje i vedení Děčína.

„Na druhé straně města se pohybuje mnohem více turistů než v Podmoklech. Do nich turisté prakticky ani nezabloudí. Musíme je sem přilákat," říká radní města Valdemar Grešík. Podmokly jsou podle něj architektonicky zajímavé, a město sem proto musí turisty nasměrovat.

Ani to ale nemusí skomírajícímu centru pomoci.

„Je třeba si uvědomit, že vybavit krámek stojí desítky, často i stovky tisíc korun. Peníze vám pak navíc leží ve zboží," upozorňuje Grešík.

Podle něj se situace v centru Podmokel začala zhoršovat asi před deseti lety, kdy byla otevřena tehdejší Hypernova.

„Má široký sortiment, řada lidí tam tehdy začala chodit," říká Grešík.

Malí obchodníci ale musí 
v současné době soupeřit také s dalšími obchodními řetězci, které tu postupně přibyly. Letos v létě jim navíc život zkomplikovala rozsáhlá oprava kanalizace v Podmoklech. Obchodníci si tehdy stěžovali, že jim kvůli rozkopaným silnicím klesají tržby, protože 
k nim chodí stále méně lidí.

Podle Petra Zdobinského by se ale situace mohla v budoucnu obrátit k lepšímu, pokud by došlo k některým změnám.

„Rozhodně ale nemá cenu čekat, až postaví dálniční přivaděč či jez na Labi. I když budu pozitivní a budu věřit tomu, že se je opravdu podaří postavit, ptám se: Přinese nám to něco? Přivede to do Děčína investory?" dodal.