Pro obyvatele Děčína je zrušené koupaliště ale citlivé téma i po třinácti letech od jeho konce. Na sociálních sítích se bouřlivě diskutuje, zda koupaliště obnovit, či ne. Obě varianty mají své horlivé zastánce i odpůrce. Nostalgici vzpomínají, jak báječně se tu koupalo a zveřejňují dobové fotografie, odpůrci argumentují, že obnova nemá smysl.

Impulsem, proč se o koupališti pod zámkem začalo poslední dobou zase více mluvit, je letošní tropické léto. Děčínský plavecký areál totiž čelil velkému náporu lidí – fronty se tvořily jak u pokladen, tak 
i u stánků, kde lidé čekali i desítky minut. Bazény byly narvané. Navíc se někteří návštěvníci areálu chovali hrubě a porušovali návštěvní řád, čímž slušným lidem pobyt v areálu znechutili. Situace zašla nakonec tak daleko, že bylo vedení plaveckého areálu nuceno najmout ochranku a spolupracovat 
na udržování pořádku s městskou policií.

Někteří lidé v Děčíně by proto uvítali, kdyby se nápor návštěvníků rozdělil na dvě koupaliště.

Jedním z podporovatelů obnovy koupání na Mariánské louce je i děčínský opoziční zastupitel a poslanec Jaroslav Foldyna z ČSSD.

„Vím, že Děčín má řadu jiných problémů, ale pro mě tato záležitost není uzavřená. Vybudoval bych tam klidovou zónu, jejíž součástí by byl bazén, restaurace, sauna, šatny či venkovní posilovna – zkrátka, aby tu bylo otevřeno celoročně, aby ta lokalita měla lidem co nabídnout," přichází Foldyna s konkrétním návrhem.

Současná podoba Mariánské louky je podle něj jen jakýmsi polotovarem.

„Pro mnoho lidí je to zklamání – je potřeba to tam dobudovat, dodělat infrastrukturu. Pokud jde o koupání, uměl bych si představit umělý bazén ve tvaru přírodního jezírka," navrhuje Foldyna.

Současné vedení Děčína ale není obnově koupaliště nakloněno.

„Nostalgie je krásná věc, ale mně se líbí, jak na Mariánské louce lidé tráví svůj volný čas. Navíc Mariánská louka má dvojí ochranu, jednak jako archeologická lokalita a jednak jako krajinářský park," uvedla pro Děčínský deník primátorka města Marie Blažková s tím, že Děčín potřebuje investovat do důležitějších věcí.

„Proč tedy ČSSD koupaliště v minulém volebním období neobnovila, když měla primátora a v zastupitelstvu většinu?" ptá se někdejší primátor Děčína Vladislav Raška 
z ODS. „I oni respektovali posun této lokality jiným směrem," říká Raška.

Sám Raška na koupaliště pod zámkem vzpomíná rád, byť to, co se kolem něj po povodních dělo, jeho politické kariéře v Děčíně nijak neprospělo. V roce 2006 si ODS totiž dala do volebního programu, že toto koupaliště obnoví. Což ale, byť i ve druhém volebním období opanovala radnici, neudělala.

„Dlouze jsme o tom tehdy diskutovali. Nakonec jsme podpořili variantu návratu lokality před rok 1948. Přestože jsme to pak politicky odskákali, považuji to za dobré rozhodnutí," říká Raška.

Argumentaci lidí, že vlna veder plní až neúnosně plavecký areál, rozumí.

„Ano, tropická vedra mohou přijít častěji, ale stejně tak se mohou zkrátit intervaly mezi povodněmi," upozorňuje Raška na fakt, že je Mariánská louka v zátopové oblasti. Naposledy tu byla voda při povodních v červnu 2013.

Právě tím argumentují odpůrci koupaliště. Mimo jiné nabízejí srovnání s novou knihovnou u Labe, která byla jen pár měsíců po svém otevření částečně zatopena při povodni v červnu 2013.

Není divu, že má nápad na obnovu jak mnoho zastánců, tak mnoho odpůrců.

„Ano, jsem pro, super koupálko," napsala na facebook Děčínského deníku například Monča Grosová.

„Rozhodně ne. Historicky na toto místo patří park," oponuje Honza Čákora.

„Děčín a okolí rozhodně netrpí nedostatkem vodních ploch vhodných ke koupání. Park už vypadá k světu, lidé si tam zvykli trávit čas, takže je nejvyšší čas z něj zas udělat zbytečné koupaliště – tak určitě. Pevně doufám, že se tímhle nesmyslným nápadem na radnici vůbec nebudou zabývat," napsala Jarka Ježková.

Jiní lidé naopak z parku na Mariánské louce nadšení nejsou.

„Ano, v parku se slejzají samá individua, člověk se tam bojí pustit dítě, aby si nezapíchlo někam jehlu. Je to tam horší a horší. Takže koupaliště by bylo super," napsala Vendula Škodová Betlachová.

Ostatně nejen myšlenka obnovy koupaliště pod zámkem rozděluje diskutující na sociálních sítích. Nedávno lidé řešili, zda by bylo dobré, kdyby měl Děčín lanovku vedoucí přes Labe na Pastýřskou stěnu podobně, jako má sousední Ústí nad Labem lanovku na Větruši. S nápadem přišel Pavel Sukdol. Jím navrhovaná varianta by měla vyjít na 1,7 milionu euro. Skutečné náklady by ale byly vyšší, v této kalkulaci totiž nejsou zahrnuty například zemní práce nebo geologický průzkum.

Psali jsme: Nadšenec navrhuje vést lanovku na Pastýřskou stěnu, Děčín je rozdělený…ZDE…

V hlasování na webu Děčínského deníku ale nápad s lanovkou propadl – přes 80 procent hlasujících bylo proti lanovce. Do ankety se zapojilo přes tři sta lidí.
A nakloněn této lanovce není ani děčínský magistrát.

„Koalice se zavázala k péči 
o stávající majetek, myslím, že máme co opravovat, kde investovat. Chybí nám kanalizace v Horním Oldřichově, 
v Bělé a na Folknářích. To jsou nyní naše priority. Myslím také, že jsme se ještě v cestovním ruchu nenaučili plně využívat stávající potenciál našeho města, lákadel máme mnoho. Až bude město bohaté a opravené, můžeme stavět lanovku," uvedla primátorka města Marie Blažková.