„Maminka vždycky byla aktivní, ráda cestovala, chodila do divadla nebo na výstavy. Rozhodli jsme se s rodinou, že ji v tom budeme ze všech sil podporovat dál. Proto, pokud je to alespoň trochu možné, ji na výlety bereme s sebou,“ vypráví Helena a dodává, že na některých problém nebývá. Musí se ale předem, většinou telefonicky, vždy ujistit, že na konkrétní místo mohou. „Občas si najdu nějaké informace i na internetu, například na stránkách VozejkMap, kde jsou shromážděné informace z celé republiky.“

Nepřehlédněte: Děčínskou nemocnici čeká proměna

Podobný projekt nyní chystá také Ústecký kraj. Chce vytvořit webové stránky, na kterých lidé s hendikepem najdou více informací o bezbariérovém přístupu na turistické cíle po celém kraji a také v sousedním Sasku.

Na propojených webových stránkách najdou detailní informace o bezbariérovosti hotelů, kulturních zařízení i restaurací, speciální jízdy na mosteckém polygonu pro hendikepované a také lékařské konference. Na stránkách budou rovněž informace o tom, kolik je například u konkrétního muzea parkovacích míst, jak jsou tam řešeny výtahy či toalety. V současné době se začíná pracovat na studii bezbariérovosti Ústeckého kraje. Právě z této studie by měly vzejít veškeré informace na nově připravované webové stránky.

„Víme, jak důležité je pro osoby s hendikepem vědět, kam konkrétně mohou bez problémů vyrazit, aby až na místě nepřišly na komplikace. Takhle budou moct plánovat a mít neustále přehled. Budeme i zajišťovat jakési kontrolory, kteří budou průběžně a namátkově informace ověřovat,“ uvedl k projektu náměstek hejtmana Martin Klika.

Mohlo by vás zajímat: Rumburk: Lužickou nemocnici musíme kvůli ztrátám prodat

VZNIKNE JEŠTĚ LETOS

Český web by měl vzniknout ještě do konce letošního roku. V Sasku již svou část webu mají. Ústecký kraj plánuje v rámci projektu také uspořádání handbikemaratonu na Labské stezce a Krušnohorské magistrále, o které je mezi turisty velký zájem.

Projekt bude trvat tři roky. Během něj budou pořádána i společná setkání lékařů nebo sociálních pracovníků hlavně pro předání zkušeností s jednotlivými možnostmi například pro osoby po úrazech. Celkový rozpočet projektu bude činit zhruba jeden milion eur. Téměř devět set tisíc ovšem půjde z dotace.