Více než deset milionů korun musela dát dohromady Dolní Poustevna, aby mohla hasičům pořídit novou stříkačku. Díky přibližně devítimilionové dotaci z přehraničního projektu tak mají hasiči moderní auto na podvozku Tatra.

"Projekt byl schválen v červnu roku 2016 a okamžitě se začalo pracovat na výběru zhotovitele. Velký dík patří hlavně Janu Diessnerovi, veliteli jednotky, který nad projektem strávil desítky hodin," říká starosta Dolní Poustevny Robert Holec.
Samotná stříkačka stála přibližně osm milionů korun, další dva miliony stálo špičkové vybavení. V autě je kromě jiného například k dispozici termokamera, dýchací přístroje nebo výkonné LED osvětlení.

Auto bude sloužit hasičům a lidem z Dolní Poustevny, na vyžádání ale může vyjet i do Německa. V rámci projektu jsou plánované i další aktivity - mimo vzdělávání hasičů, které probíhá průběžně celý rok, je plánováno i zajištění materiální a technické.

"Na německé straně dochází ke stavě nové zbrojnice a posléze koupení menšího zásahového vozidla, na straně české jsou ještě plánovány nákupy velitelského vozidla a vybavení zbrojnice," doplnil velitel hasičů v Dolní Poustevně Jan Diessner.
Ten se může spolu se svými kolegy těšit i na další moderní techniku. Dolnopoustevenská radnice totiž plánuje pro příští rok pořídit nové terénní auto s pohonem na všechna čtyři kola.

Spoluautor: Michal Šafus