Každý večer lehají do postele se strachem, jaká je čeká noc. S takovým pocitem žije čím dál víc lidí na Děčínsku. Spolu s nimi totiž 
v bytě bydlí také štěnice. Podle hygieniků jejich výskyt 
v okrese Děčín roste.

Kovářská ulice

Jedním z takových míst je 
i ghetto na Kovářské ulici ve Varnsdorfu, kde žije ve čtyřech panelácích několik stovek lidí.

„Přes den to člověk nevidí, ale jak si lehnete, tak se jen škrábete. Chtěla bych si vzít na sebe něco normálního, ale nemůžu," ukazuje Marie Hučková z Varnsdorfu ruce plné několik měsíců starých jizev po kousnutí od štěnic.

Ty trápí paneláky v Kovářské ulici již několik let; poprvé se o nich hygienici dozvěděli před dvěma lety.

„Tenkrát jsme byli v kontaktu s majiteli, kteří přislíbili, že provedou desinsekci. 
U odborné firmy jsem si tehdy ověřila, že v Kovářské ulici opravdu byla," popisuje začátky problémů se štěnicemi na Kovářské vedoucí děčínského oddělení epidemiologie krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Stěnice v Kovářské ulici ve Varnsdorfu.Po roce se štěnice do paneláků v Kovářské  vrátily. Podle hygieniků může být příčinou nedůsledná desinsekce.

Pomůže úklid

„Je možné, že majitelé neprovedli desinsekci v potřebném rozsahu. Je ale také možné, že majitelé neposlechli doporučení specialistů," říká Šimůnková.

Pokud se totiž vyskytnou
v bytě nebo domě štěnice, tak je potřeba vše řádně uklidit. Nepříjemný hmyz si totiž hledá útočiště v nejrůznějších štěrbinách a vylézá pouze 
v noci. Skrývá se tak například za rám obrazů, mezi linem a podlahou nebo v nábytku. Ten je přitom velmi často nutné vyhodit. Problém je také v tom, že štěnice jsou poměrně odolné proti běžným prostředkům na likvidaci hmyzu a zabírá na ně jen několik málo speciálních přípravků.

„Já jsem musela vyhazovat nábytek několikrát, celkem odtud odvezli dvacet kontejnerů. Jenomže ne každý to udělá. Když jsem si kupovala nový nábytek, tak v bazarech, ale ne ve Varnsdorfu, to bych znovu dopadla stejně," říká Marie Hučková, která se z Kovářské před týdnem kvůli problémům se štěnicemi odstěhovala. V současné době zde pracuje jako terénní pracovnice.

Podle jejích slov se poslední dobou výskyt štěnic v Kovářské ulici trochu snížil.  Dříve jich tu prý bylo více.

„Pozvala mne k sobě domů jedna paní, poštípaná od hlavy až k patě. Tak jsem s ní prošla byt, oddělala obraz a tam bylo plno štěnic. Paní se rozbrečela, že má nový nábytek, který teď bude muset vyhodit," popisuje jeden z dřívějších zážitků na Kovářské Hučková.

Tento týden se proto vydali do Kovářské ulice i hygienici. Ne poprvé. I jim obyvatelé postižených domů potvrdili, že výskyt štěnic je na ústupu
a v současné době se nikde nevyskytují. Ale i hygienici počítají s tím, že se štěnice znovu vrátí.

Další z nájemnic z Kovářské říká, že nejhůře bylo na začátku letních prázdnin.

„Ale jsou tu pořád, lidi spí na zemi. Ale co mají dělat?" říká asi padesátiletá žena 
u jednoho z domů.

Stačí málo a štěnice se mohou na Kovářskou znovu ve velkém vrátit. Celý dům může zamořit například jen jeden gauč, ve kterém jsou štěnice.

Stěnice v Kovářské ulici ve Varnsdorfu.Spolu s hygienou proto řeší problémy se štěnicemi na Kovářské i město.

„Dohadují se společné kroky, jak tuto situaci řešit. Zatím je nebudeme ale specifikovat. Jeden z prvních kroků bude oslovit několik odborníků a posoudit účinnost jimi nabízených řešení," říká varnsdorfský starosta Martin Louka.

Štěnice jsou ale problémem i na jiných místech okresu. Navíc jejich výskyt zaznamenávají čím dál častěji, a to nejen ve vyloučených lokalitách. Například před měsícem musel řešit problémy se štěnicemi majitel jednoho rekreačního zařízení na Děčínsku.

„A tohle mi přinesli nedávno lidé z Děčína, kteří si štěnice přivezli zřejmě z dovolené," ukazuje epidemioložka Lenka Šimůnková krabičku s několika desítkami štěnic naloženými v jaru.

Epidemiologové mají možnost nařídit majiteli, aby provedl desinsekci. Pokud jejich nařízení neuposlechne, mohou zahájit správní řízení, případně mu udělit pokutu. 
V krajním případě může takový případ skončit i u správního soudu.

Tvrdý postup proti štěnicím má své opodstatnění. Sice jsou projevy po pokousání především nepříjemné, ale především můžou přenášet nemoci. Navíc do štípanců, které si lidé rozškrábou, se může snadno dostat infekce.

„Štěnice je v evropských podmínkách epidemiologicky závažný členovec. Mohl by totiž přenášet nejrůznější závažná onemocnění. Naštěstí 
v Evropě není žádné takové onemocnění, které by štěnice přenášely. Proto není možné provádět mimořádně protiepidemická opatření v krizovém režimu," dodává epidemioložka Lenka Šimůnková.