„Karel IV. ctil řemesla a jedním z nich je také zahradnictví. Koneckonců Karel IV. se zasloužil o rozšíření vinné révy, která do zahradnictví patří," řekl ředitel pořádající děčínské Střední školy zemědělské a zahradnické v Libverdě Libor Kunte.

Soutěže se účastnilo třináct lidí v kategorii junioři 
a deset v kategorii senioři. Úkolem soutěžících v obou kategoriích v první disciplíně pod názvem „Ve znamení kříže" bylo ve středu vytvořit prostorové aranžmá ve tvaru kříže v návaznosti na zbožnost Karla IV. a jeho četné aktivity v oblasti církve a křesťanství.

Zatímco téma kříže znali soutěžící předem a mohli si přivézt už hotové konstrukce, přízdoba lahve vína byla tajnou disciplínou.

„Je to zábava, ale tady i nervy," uvedla jedna ze soutěžících Simona Synková.

Třetí soutěžní disciplínou byla svatební floristika. Soutěžící tvořili svatební květinový šperk do vlasů pod názvem „Šperk pro budoucí královnu".

Čtvrtý soutěžní úkol byl na řadě ve čtvrtek, kdy se soutěžící přesunuli z Centra Pivovar do zámeckých zahrad, kde měli za úkol vytvořit prostorovou květinovou kompozici ve tvaru rohu hojnosti, která bude vyobrazovat řemeslo z doby Karla IV.

Soutěžní práce si lidé v Děčíně mohou prohlédnout na výstavě v prostorách Centra Pivovar do nedělem 15. května. Cílem je mimo jiné přilákat k oboru zahradnictví mladé.