„Já jsem jí tehdy řádně předal byt. Nyní mi jde o to, aby ho ona zase předala zpátky mně," říká Zejda 
s tím, že žena v bytě několik let nebydlí, nechala tam ale po sobě nepořádek,
a hlavně – stále má v bytě své věci, na něž nechce majitel sahat.

„Ona mi ten byt blokuje, čímž přicházím o peníze. Stát se v tomto případě chová naprosto impotentně," nebere si Zejda servítky.

Ženě, jejíž jméno redakce zná, dal výpověď krátce poté, co se nastěhovala. Neplatila totiž nájem. Poté na ni podal trestní oznámení; následovalo jich dalších pět. Žena byla odsouzena na 250 hodin prospěšných prací, soud jí navíc nařídil vyklidit byt. Žena ale soud neposlechla. Navíc má panu Zejdovi zaplatit téměř sto tisíc korun.

Ani peníze dosud neviděl, žena mu navíc byt odmítá předat. V soudním rozsudku je přitom uvedeno, že je vinna tím, že protiprávně užívá byt, který jí nepatří, čímž spáchala neoprávněný zásah do práva jeho majitele.

Žena, která podle informací Děčínského deníku patří mezi sociálně slabé obyvatele, předala majiteli bytu před soudem pouze klíče. To Ladislavu Zejdovi nestačí, požaduje sepsat předávací protokol. Byt je totiž, jak zjistil náš fotoreportér, v dezolátním stavu.

Soud proto doporučil panu Zejdovi, aby se obrátil na Policii České republiky. Jenže policie k jeho překvapení dospěla k jinému závěru, než došel soud.

Policie se do bytu zajela podívat, načež vydala vyrozumění.

„Provedeným prověřováním dospěl policejní orgán, po zhodnocení všech relevantních podkladů k závěru, že se nejedná o přečin Neoprávněný zásah do práva 
k domu, bytu nebo nebytovému prostoru," píše se ve vyrozumění, které má redakce k dispozici.

Policie také na místě 
pořídila fotodokumentaci 
a zjistila, že má majitel do bytu přístup, když si od ženy převzal klíče. Navíc tu podle policie začala probíhat rekonstrukce bytu a byl do něj proto nanošen materiál a nářadí.

To ale Ladislava Zejdu rozčílilo. Vadí mu, že stát není schopen zajistit, aby mu odsouzená žena byt, který zaneřádila a poničila, řádně předala. Obrátil se proto také na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.

Do trestního oznámení mimo jiné uvedl, co mu vadí:

„Stát nemá sílu ji donutit, aby byt předala a vyklidila. Za celou dobu, co se případ vleče, jsem se setkal s neochotou případ řešit," uzavírá s tím, že mu jde nyní především o princip. Chce proto celý případ, který se vleče již déle než pět let, dotáhnout do konce.