„Já mám ke Karlovu údolí strašně silný vztah, někdy mám pocit, že jsem ho nějak prenatálně musela převzít od svého dědečka. Kdybych měla tu moc a dostatek financí, udělala bych všechno pro to, aby se Karlovo údolí zase nadechlo a bylo opět místem pohody, klidu a setkávání,“ říká Tatiana Tomková, jejíž dědeček měl po válce Karlovo údolí v nájmu.

Začala cesta k záchraně lázní?

Brzy by se možná mohla dočkat. Kdysi vyhlášené rekreační a odpočinkové místo nedaleko Šluknova totiž letos koupili noví majitelé, kteří mu chtějí znovu vdechnout život.

„Je to přibližně rok, kdy jsme narazili na inzerát na prodej Karlova údolí. Jsme normální lidé, kteří si nemohou dovolit koupit tak velký objekt. Ale stejně jsme se tam jeli podívat. A to místo a jeho historie nás uchvátilo,“ říká jeden z nových spolumajitelů Karlova údolí Martin Bilinski z Chrastavy, který kdysi vyhlášené odpočinkové místo koupil spolu se svou manželkou.

Takto vypadalo Karlovo údolí před válkou.  Zdroj: Archiv

„Měli jsme spoustu let sen, že se nám podaří najít dům s hezkým prostředím, který bychom časem přebudovali třeba na penzion,“ pokračuje Ema Bilinski.

K tomu by mohli využít své vazby na německou stranu. Oba totiž pocházejí ze smíšených rodin.

Samotná budova bývalých lázní je ale v žalostném stavu. Střecha nad bývalým sálem je propadlá, zloději z domu ukradli vše, co se dalo prodat. Jediné okno nezůstalo pohromadě.

Slon Hugo učil děti jak bojovat s ohněm.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

„Když jsme zajistili dveře, vydrželo to den. Tak jsme to udělali znovu, tentokrát to vydrželo asi dva dny. Tak jsme dveře zatloukli a to zatím drží asi tři týdny,“ popisuje jednu z prvních věcí, do kterých se v Karlově údolí pustili, Martin Bilinski.

Nejdříve museli vyčistit park u domu

Během posledních týdnů stihli také vykácet více než 160 náletových stromů a keřů, které v posledních letech proměnili okolí bývalých lázní v těžko prostupnou džungli. Postupně tak vystoupila z křovin například fontánka stojící přímo před domem. Park v okolí domu by chtěli letos celý vyčistit, upravit cestičky a rozmístit v něm lavičky. K domu totiž patří přibližně dvouhektarový pozemek.

Noví majitelé spolupracují i s městem Šluknov, které má dlouhodobě na oživení Karlova údolí zájem. Město nechalo podél příjezdové cesty vykácet nálety a vysázet novou alej. Pomoci chtějí i místní obyvatelé, kteří mají ke Karlovu údolí hluboký vztah.

Takto vypadalo Karlovo údolí před válkou.  Zdroj: Archiv

„Rádi bychom tomu místu vrátili život. Ale jak a v jakém rozsahu, to se zatím nedá říct,“ dodává Martin Bilinski s tím, že by již na konci léta chtěl v areálu Karlova údolí uspořádat zábavné odpoledne.

Pomoci může i vlaková zastávka

Kromě samotného areálu chtějí noví majitelé oživit také vlakovou zastávku Šluknov – údolí, kterou vlaky již několik let jen projíždějí. Rádi by ve spolupráci s městem nebo Klubem českých turistů přesvědčili České dráhy, aby tato zastávka opět byla na znamení, jako tomu bylo v minulosti.

Oblečené lamy platí za dobrou turistickou atrakci
FOTOGALERIE: Cestovatelé Travelbeat v Peru: Vyšlápli jsme si k Laguně